avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ture 12/24
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ture 12/24

Buna ziua,

Tocmai m-am angajat la o firma unde voi munci in ture 12/24. Adica muncesc 12 si am 24 libere. Nu am repaus saptamanal de 2 zile cum ar trebui. Lucrez deja de 2 luni si ma simt f f obosit. Cred ca ajung la 250 ore lucrate pe luna. Salariul e mare, dar nu mai imi convine. Pot face ceva sa schimb situatia?

Multumesc,
Dan
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 31 Iulie 2013
Doar sa sesizati ITM-ul cu privire la nerespectarea de catre angajator a prevederilor legale privind repausul saptamanal.

Potrivit art. 137 alin. 1-3 din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Conform dispozitiilor mai sus citate, munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii , republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
[ link extern ]
OK, sesizez ITMul, ei primesc amenda de 1500 lei si eu sunt dat afara. Macar sunt obligatii sa imi plateasca o compensatie? In cazul in care suntem mai multi in aceeasi situatie se dau amenzi mai mari? Multumesc
Nu au cum sa va dea afara pe motivul ca ati sesizat ITM-ul. Inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.

Exista un principiul conform caruia unei singure violari a normei juridice ii corespunde o singura imputare. Acesta se refera la aceea ca nimeni nu poate fi sanctionat de doua ori pentru aceeasi fapta (non bis in idem).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical... Rusz Rusz buna! lucrez de 4 luni la un supermarket.saptamana trecuta joi mi-am luat concediu medical pana luni. as vrea sa stiu cum imi afecteaza zilele libere? am ... (vezi toată discuția)
Timp liber sastiu sastiu angajatorul are sau nu obligatia dupa 5 zile lucratoare sa dea 2 zile libere. (vezi toată discuția)
Munca in schimburi de 8 ore in tura (7-15 si 14-22) alleb alleb Munca prestata in zilele de sambata si duminica si cu repaus fixat in alte zile consecutive ,salariatul are dreptul la spor de weekend ? In zilele de ... (vezi toată discuția)