Art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale stabileste ca au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, cu conditia ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin 15 ani.
In cazul in care durata casatoriei a fost de 10 - 15 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Alin.(2) al articolului 68 stabileste ca: "Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie".
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile mentionate mai sus, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si era in plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, in conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
c) pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul in conditiile legii sustinatorul decedat, daca aceasta este mai avantajoasa decat pensia pentru limita de varsta.
Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile mentionate mai sus prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
1) pentru un singur urmas - 50%;
2) pentru 2 urmasi - 75%;
3) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.
In situatia prevazuta la lit. c) cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea procentelor prevazute mai sus, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, asupra cuantumului pensiei de serviciu.
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, reprezinta insumarea drepturilor de urmas, calculate dupa fiecare parinte. ;)
Ca sa beneficiati si dvs. de pensie de urmas (pe tot timpul vietii) ar trebui sa aveti varsta standard de pensionare. De asemenea, puteti beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii, indiferent de varsta, daca sunteti invalida de gradul I sau II sau daca sotul a decedat ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau datorita tuberculozei.
Daca nu indepliniti conditiile mentionate mai sus, nu puteti beneficia de pensie de urmas decat pentru o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizati venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea