avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligaþia Asociaþiei de Proprietari de a numi un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligaþia Asociaþiei de Proprietari de a numi un Preºedinte

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti.
Există vreo reglementare prin care o Asociaţie de Proprietari trebuie să numească un Preşedinte într-un interval de timp, după ce ultimul şi-a dat demisia?
În speţă, unul dintre proprietari a cumpărat în 2008 un apartament tip duplex, situat la etajele 8 şi 9 ale clădirii, împreună cu terasa aferentă acestuia (28,35 mp).
Acesta a efectuat lucrări de reparaţii, fără autorizaţie, deşi avea toate avizele necesare, lucrări prin care a închis terasa cu geam termopan. A primit amendă de la Primărie şi doreşte să obţină autorizaţia, însă cei de la Asociaţia de Proprietari nu doresc să îşi dea acceptul, întrucât se prevalează de dispoziţiile art. 23 din H.G. nr. 1588/19.12.2007 privind normele de aplicare la Legea nr. 230/2007, şi de dispoziţiile art. 11 din Legea nr. 230/2007, spunând că terasa face parte din "ansamblul de spaţii comune".
Astfel, aceştia refuză a-şi da acceptul, administratora de bloc solicitând suma de 10.000 euro pentru a se vinde sau concesiona terasa către proprietar.
Or, pentru a rezolva situaţia de faţă mai rapid, fără a apela la instanţă, ne-am gândit să formulăm o sesizare către Primărie, pentru a efectua un control la Asociaţia de Proprietari să constate lipsa numirii Preşedintelui.
Aveţi idee de vreun act normativ - articol, care să ne ajute în acest sens?
Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:40, 31 Iulie 2013
Potrivit art.31 din Legea 230/2007 - Presedintele reprezinta asociatia de proprietari in fata tuturor, semneaza contracte, etc....Astfel, fara presedinte, nici un act al administratorei nu are valoare.
parerea mea - o asociatie care nu are presedinte, nu poate fi condusa, si ar trebui dizolvata :)
astfel incat, art.23 alin.4 din Legea 230 stabileste ca "Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de către comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari." Or, lipsa unui conducator, reprezinta o situatie de maxima urgenta, caci nu are cine semna actele acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Cezar augustin Dinu, Avocat
Le poate semna vicepresedintele asociatiei.
Legea 230/2007:
Art.21
.....
(3) Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor din cadrul adunarii generale. Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale.

HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii de mai sus:
Art.18
...........
(7) In cazul in care presedintele se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, acestea vor fi indeplinite de catre un vicepresedinte, numit de presedintele asociatiei de proprietari dintre membrii comitetului executiv, urmand ca in termen de 90 de zile de la data cand s-a constatat indisponibilitatea sa fie convocata o adunare generala pentru a alege un nou presedinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa temporara presedinte si vicepresedinte asociatie de proprietari danflisc danflisc Va rog sa ma ajutati intro problema. Avem urmatoarea situatie, presedintele si vicepresedintele urmeaza a parasi tara pentru o perioada scurta de timp si dorim ... (vezi toată discuția)
cataleia cataleia Am si eu o problema, de 2 ani terasa blocului ma inunda. Am sesizat aceasta problema asociatiei de propietatri (presedintelui de bloc ) dar nu se ia nici o ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment tomacorneljenica tomacorneljenica Este obligatoriu plata fondului de rulment? Daca da, care este baza legala? ( lege, art., al.) Multumesc ! (vezi toată discuția)