avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierdere apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierdere apa


cum este correct , moral sa fie impartita pierderea de apa???comitetul poate decide sau adunarea generala???exista legislatie ?????ce spune????

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:38, 1 August 2013
Impartirea "pierderilor de apa" nu e o chestiune de morala, ci de a lua in seama cauzele acestor diferente.
Nu sunt "pierderi" propriu-zis, daca nu exista tevi sparte sau avarii la conductele comune.
Sunt diferente intre consumul real al blocului, citit la bransament, si consumul declarat de locatari pe apometre care au o clasa de precizie inferioara contorului de bransament.

Puteti decide in comitet - el este cel care face regulamentul de impartire a acestor diferente, sa impartiti pe:

- cota-parte indiviza;
- pe consum;
- egal intre apartamente.

Fiecare dintre aceste criterii au la baza cauze diferite ale acestor diferente, dar cauze care nu pot fi sigur determinate si proportionate in ele.
Puteti imparti aceste diferente intr-un singur mod sau puteti face o impartire, avand in vedere procente diferite din fiecare criteriu. De exemplu, daca aveti 100 mc diferenta, puteti reglementa ca 30% sa impartiti pe cota-parte, 40% pe consum si alt 30% egal la toate apartamentele. Un asemenea calcul este sofisticat, poate naste erori sau, in mod sigur, daca nu erori, macar suspiciuni ca este eronat, iar administratorul trebuie sa dea explicatii tot timpul.
Daca adoptati una din metode, e mai simplu si, in timp, oamenii vor intelege si vor accepta.

De asemenea puteti adopta un anume regulament si, daca in timp se va dovedi ca este nemultumitor pentru proprietari, atunci il puteti schimba.

Aveti un model de impartire mai sofisticat al acestor diferente la Documente utile, postat de @adriantot.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
elga50, moderator
Repartizarea costurilor utilitatilor intr-un imobil de locuit in comun trebuie sa se realizeze in conformitate cu normele in vigoare,astfel incat in situatia ridicarii de pretentii sa existe un temei legal care sa poata fi invocat in cazul unor actiuni in instanta
Este de preferat analiza variantelor de calcul anterior precizate
Nici una dintre variantele expuse nu va multumi pe toti proprietarii
Proprietarii in cadrul adunari generale pot supune discutiei fiecare varianta cu avanatajele si dezavantajele lor,urmand a vota varianta acceptata
orsaia2006 a scris:
cum este correct , moral sa fie impartita pierderea de apa???

Conform regulamentului adoptat in asociatia dumneavoastra.
comitetul poate decide sau adunarea generala???

Numai comitetul poate decide. Adunarea generala poate hotari modificarea acestui regulament dar la fel de bine regulamentul poate fi modificat si de comitetul executiv in urma aplicarii in practica.
exista legislatie ?????ce spune????

Sigur ca exista legislatie. HG 1588/2007 prevede:
Art. 40. -
(1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

Noi am adoptat un asemenea regulament, asa cum s-a amintit mai sus, de vreo 4 ani si nu am avut interventii in adunarea generala, solicitari sa-l modificam...
In acesti ani, treptat a disparut rubrica de pierderi apa de pe lista de plata prin cateva masuri:
- reparatie capitala a instalatiei de alimentare si canalizare de la bransament pana la parter, in unele cazuri pana la primul etaj, iar in alte cazuri pana la ultimul etaj. Reparatia a constat in inlocuirea coloanelor, a coturilor, a robinetilor..., adica totul nou.
- aplicarea regulamentului de gestionare a apei: diferentele se acopera aproape in fiecare luana cei 7 m.c./persoana pe luna, trecuti pe lista celor care nu raporteaza indexul. In cazuri rare, de avarii, se aplica si celelalte prevederi ale regulamentului: repartizarea pe cota indiviza, pe consum...
- angajarea unui instalator al asociatiei care in afara de faptul ca supravegheaza in permanenta instalatiile, mai citeste si apometrele, vine la orice ora ziua sau noaptea cand se produce o avarie, reparal la cerere si instalatiile din apartamente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderi apa alexi alexi As dori sa stiu cum trebuie sa se imparta pierderile de la apa, adica diferenta ce rezulta din citirea apometrului de scara si cele individuale(din ... (vezi toată discuția)
Despre pierderile de acm(apa calda menajera)... ndan57 ndan57 :sorry:firesc este sa nu se impute si celor cu CT si chiar celor debransati de la sistemul centralizat. In cadrul asociatiei o persoana care implemenreaza un ... (vezi toată discuția)
Calcul diferente de consum la apa rece ddd1dorin ddd1dorin Suntem as. propr. cu contor/ceas apa rece si apometre individuale. In vara a venit o factura foarte mare, dublu fata de consumul nostru obisnuit. Era oarecum ... (vezi toată discuția)