avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... \\"Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

"Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre?" nr. 2

in baza carei legi se poate judeca un proces in care este vorba despre angajarea raspunderii patrimoniala a unui salariat ?

Un asemenea proces face parte din categoria litigiilor de munca ?

Ce lege si ce termen legal este pt. promovarea unei astfel de actiuni ?
Dar pt. recurs ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:22, 3 August 2013
1. Solutionarea unor litigii este prevazuta in Codul de procedura civila. Anumite prevederi se pot regasi si in legi speciale , cum ar fi: Codul Muncii sau legea nr.62/2011 a dialogului social.

2. Angajarea raspunderii patrimoniale a unui salariat intra in categoria litigiilor de munca.

3. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

4. S-a promovat actiunea in instanta? Daca da, cand?
Da, angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului constituie obiectul unui conflict individual d e munca
Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pe angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului pot fi formulate intr-un termen de 3 ani de la nasterea dreptului la actiune.
Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
Hotararile instantei de fond sunt supuse numai apelului , care trebuie formulat in termen de 10 zile de la comunicarea hot.
Actiunea s-a facut imediat dupa constatarea faptei = efectuare inventar.
Calea de atac este apelul, nu recursul ?
Art. 215 din Legea 62/2011 are vreo legatura cu cauza, cu termenul caii de atac ?
Hotararile instantei de fond sunt supuse numai apelului , care trebuie formulat in termen de 10 zile de la comunicarea hotaraii, numai in cazul in care litigiul este promovat dupa 15.02.2013.

Litigiul este din 2010.
Hotararea primei instante - primita pe 21.03.2013.
In hotarare scrie ca pot face recurs in termen de 15 zile, ( nu apel in 10 zile ).
Dar, Curtea de Apel mi-a respins recursul ca tardiv, pt. ca Curtea a invocat din oficiu Art. 215 din Legea 62/2011.
Recursul este facut la data de 03.04.2013.

Ce se mai poate face ?


Alte discuții în legătură

Recurs ? sau apel ? oanaportar oanaportar Buna seara ! Este vorba despre un litigiu prin care s-a cerut angajarea raspunderii civile delictuale a fostului contabil sef. Institutia a pierdut ... (vezi toată discuția)
Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre? oanaportar oanaportar in hotare se mentiona 15 zile pt. promovare recurs, de la comunicarea hotararii. Recursul a fost depus in interiorul celor 15 zile. Dar, daca in litigii de ... (vezi toată discuția)
Cai de atac adinutza.2008 adinutza.2008 Am un dosar pe rol - litigii de munca - drepturi banest in care eu sunt reclamantul. Pana acum am castigat de doua ori in instanta insa cealalta parte a facut ... (vezi toată discuția)