Buna! Sunt Maria si am o problema. Am calificare de coafeza, dar nu am experienta; mi-am gasit un loc de munca la un salon unde ma primeste sa invat, sa fac experienta, cu conditia sa raman sa ma angajez la acel salon,insa ca un fel de garantie mi-a cerut si mi-a oprit toate diplomele si certificatele de calificare in original. Este legal sa-mi fie oprite actele originale?Va multumesc!
Diplomele sunt documente personale care nu se depun in original nici in instantele de judecata cu atat mai putin la un angajator care azi este maine falimenteaza.
Este ilegal sa vi se retina orice act personal, original ( fie el de identitate sau de calificare).
Doar in cazul in care contravaloarea cheltuielilor de formare profesionala sunt suportate de angajator sunt firme care pastreaza actul original de calificare si dau salariatului o copie dar in acest caz trebuie incheiat un act aditional de formare profesionala intre angajat si angajator conform prevederilor Codului Muncii.
Legislatia muncii obliga fiecare angajator sa intocmeasca un dosar personal pentru fiecare salariat, pe care sa-l actualizeze ori de cate ori este necesar. In cazul unui control de la inspectoratul de munca, dosarele angajatilor trebuie prezentate inspectorilor, angajatorii care refuza sa faca acest lucru riscand amenzi de pana la 8.000 de lei.
HG nr. 500/2011 stabileste ca dosarul personal al salariatului trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele documente:
- actele necesare angajarii,
- contractul individual de munca,
- actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca,
- acte de studii/certificate de calificare,
- orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
Control itm
ruthpatricia
Buna seara, am control de la ITM si mi-au cerut dosarele angajatilor. Ce trebuie sa contina acestea ca sa nu am probleme? Sunt diverse variante: pun si ... (vezi toată discuția)