avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate respectare nivel studii indicat in COR ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate respectare nivel studii indicat in COR pentru functia respectiva

Este obligatorie respectarea nivelului minim de studii mentionat de COR pentru o anumita ocupatie, in conditiile in care nu este una pentru care exista legislatie speciala sau prin natura ei o eventuala insuficienta instruire ar dauna tertilor, si persoana in cauza este foarte competenta in domeniu doar ca nu a dobandit abilitatile in sistemul formal de educatie sau de formare profesionala a adultilor si deci nu detine act de studii corespunzator acelui nivel. Nu am gasit text expres in legislatia consultata, si in doctrina ex. traratul lui Ticlea din 2007 nu exprima o opinie, iar tratatul lui Stefanescu din 2012 afirma ca nu ar fi permis ca angajatorul sa stabileasca pentru un post cerinte inferioare de studii decat cele mentionate in COR pentru acea functie, dar ca poate cere un nivel superior, insa nu este si argumentata juridica respectiva opinie. La fel si pe diverse forumuri, opiniile majoritare sunt ca nu poti angaja de ex, cineva care nu are studii superioare pe un post care e descris ca fiind specific studiilor superioare, dar nu se indica temeiul legal sau interpretarea care a stat la baza opiniei.

In cazul concret este vorba de programatori, care conform COR se incadreaza in
Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
Subgrupa majora 25 - Specialisti in tehnologia informatiei si comunicatiilor
Grupa minora 251 - Analisti programatori in domeniul software
Grupa de baza 2512
Cu descrierea acesteia:
Proiectantii de software cerceteaza, analizeaza si evalueaza cerintele pentru aplicatiile informatice existente sau noi si pentru sistemele de operare, proiecteaza, dezvolta, testeaza si intretin solutiile software pentru a satisface aceste cerinte.
Sunt 6 ocupatii, si pentru toate sase in COR e trecut nivel de studii 4 (superioare):
251201 - Analist
251202 - Programator
251203 - Inginer de sistem in informatica
251204 - Programator de sistem informatic
251205 - Inginer de sistem software
In multe firme de IT, majoritatea programatorilor dar si ingineri de sistem, manageri de proiect etc. care nu mai sunt foarte tineri nu au studii superioare de profi IT, si pe de alta parte multi dintre programatorii f. tineri nu au inca studii superioare pentru ca sunt studenti sau unii chiar elevi.... Este OK sa fie angajati cu mentionare programator in contractul de munca, desi nu au studii superioare? Ce sanctiune ar fi in caz ca se considera nelegal:? Ca nu am gasit vreuna nici in COdul Muncii nici in HG-urile care reglementeaza REVISAL respectiv COR.
PS E vorba de legalitatea contractului individual de munca, nu de aspecte fiscale, unde desigur daca nu sutn indeplinite conditile de studii si functie nu se poate beneficia de scutirea de impozit pe venit... Multumiri anticipate!
251206 - Manager proiect informatic
Cel mai recent răspuns: ferarraf , utilizator 15:16, 8 Mai 2020
Putin cam tarziu, va raspund pentru ca m-am lovit de o problema similara si am gasit intrebarea dvs. care m-a impresionat prin abordarea documentata si prin faptul ca deja cuprinde o abordare / jumatate de raspuns.

Raspunsul meu nu este nici pe departe atata de documentat ca intrebarea dvs. (nici nu am timp, si cred ca de fapt ma veti intelege si asa, pe fuga), dar zic cu certitudine ca nivelul de instruire nu trebuie respectat in cazul profesiilor obisnuire, nereglementate special.
Pentru doua argumente:
- in COR-ul din 1995, nivelul de instruire (de la 1 la 4) era indicat ca un criteriu de clasificare, nu ca o cerinta obligatorie de indeplinit de catre fiecare salariat pentru a ocupa o functie/ocupatie
- in COR-ul din 2011 nu se regaseste nivelul de instruire in nici un fel
- singura obligatie din lege (cum bine ati observat dvs., nu exista sanctiuni) este sa se utilizeze COR de catre tot angajatorii. Prin a utiliza, eu inteleg ca nu am voie sa folosesc in contractul de munca alte "ocupatii" decat cele din COR. Este excesiva interpretarea ca trebuie sa respect si nivelul de studii (inexistent sau al naibii de greu de gasit in legea actuala pentru fiecare functie - o ora am intors legis-ul pe toate fetele sa caut nivelul de instruire in actualul COR).
Buna ziua,
sunt foarte interesata de acest subiect din perspectiva modificarii legislatiei prin Ordinul 217/835/2015.

Din toate informatiile pe care le-am adunat, se pare ca o persoana care este angajata pe una dintre pozitiile nominalizate in Ordinul 835/2015, cu atributiile specificate in Ordin, cu studii superioare sau care a finalizat ciclul I de studii univ. de licenta, beneficiaza de scutire de impozit pe venitul din salarii. Asa rezulta din Ordin.

Dar, raportat la cerinta studiilor, trebuie ca acea persoana sa aiba studii de profil?
Nu am gasit mentionat nicaieri.
Din pacate, majoritatea opiniilor pe care le-am intalnit, asa sustin, dar nu pot argumenta.

Multumesc anticipat pt opiniile dvs.

Ordinul nr.217/4172/1348/835/2015 a eliminat prevederea care impunea o lista de specializari pe care angajatii trebuiau sa o dovedeasca prin diploma de absolvire pentru a beneficia de neplata impozitului pe venit, insa postul respectiv trebuie sa faca parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns.
De acord cu ce ati spus.
Intrebarea mea este daca poti angaja de ex. un programator, care are studii economice sa zicem.
Se poate ca angajarea sa se faca in baza unui curs, sau in baza unei testari practice?
Opinia mea este ca da.

Alte discuții în legătură

Modalitate de incadrare in codul cor dcrst75 dcrst75 Buna ziua! Am absolvit liceul cu sectia Informatica si am pe langa diploma si un atestat de Operator Tehnica de calcul si Facultatea ISE Sectia ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit it, studii in alt domeniu STDF10014310 STDF10014310 Buna ziua, Sunt licentiat in domeniul ingineriei civile si lucrez in IT ca software tester. Am auzit ca s-a extins deducerea de impozit pentru cei care ... (vezi toată discuția)
Incadrare cor FlorinCristianasdasdas FlorinCristianasdasdas Buna ziua, In momentul de fata ocup pozitia de Quality Analyst iar incadrarea mea in COR este de Operator introducere, validare si prelucrare date. Conform ... (vezi toată discuția)