avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune credit ipotecar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune credit ipotecar

O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj.

Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as aprecia sfaturile dumneavoastra.

O sa incerc sa rezum povestea: in 2007, sora mea si sotul ei au achizitionat un apartament prin credit ipotecar (creditul e pe numele amandurora). In 2011 au divortat, fiecare pastrand jumatate din apartament, continuand sa plateasca creditul. Acum ca sora mea a decedat (ar putea fi important pentru discutie faptul ca s-a sinucis), se pune problema mostenirii. Singurele bunuri ale surorii mele sunt acea jumatate de apartament si creditul ipotecar care o insoteste, plus contul sau de pensie privata. Parintii mei sunt in viata, deci ei ar fi mostenitorii legitimi. In momentul de fata, valoarea creditului ipotecar depaseste cu mult valoarea apartamentului, care s-a devalorizat foarte mult dupa 2008. Am citit codul civil, am citit si alte discutii similare de pe forumuri si, din cate am inteles, variantele sunt urmatoarele:

1. Parintii mei dezbat succesiunea, preluand jumatatea din apartament si din credit. Parintii nu castiga suficient pentru a plati ratele, asa ca ar putea aparea probleme in acest caz. Din cate inteleg din codul civil, banca isi poate recupera creantele doar din ceea ce s-a mostenit si nu poate pretinde la alte bunuri ale parintilor mei. Asta e ok, dar nu inteleg care ar fi continuarea. Banca ar recupera doar jumatate din apartament ? Ce ar face cu aceasta jumatate de apartament, ce s-ar intampla cu creditul in continuare?

2. Parintii mei renunta la succesiune in mod explicit, printr-un act notarial. Ce se intampla in acest caz? Va trebui ca si eu si sora mea, urmatorii in aceasta linie a mostenirii, sa facem acelasi lucru? Si apoi si verii nostri, si matusile, si asa mai departe? Pana la ce grad de rudenie ar trebui facuta chestia asta? Si ce se intampla cu ratele in acest caz? Cine le plateste?

3. Nimeni nu face nimic timp de 1 an de zile, dupa care se considera, din cate inteleg, o renuntare tacita la mostenire. In acest caz, este posibil ca banca sa deschida succesiunea? Din nou, ce se intampla cu creditul, ce se intampla cu jumatatea de apartament?

Si o mica adaugire, valabila pentru toate punctele. In actele surorii mele nu am gasit o asigurare de viata, dar am inteles ca in 99% din cazuri un credit ipotecar este insotit de o astfel de asigurare, cu banca drept beneficiar. Este posibil sa aflam cumva daca aceasta asigurare exista? Ar putea exista probleme la plata asigurarii cauzate de faptul ca sora mea s-a sinucis? In cazul in care banca isi recupereaza banii din aceasta asigurare, mai au dreptul de a cere si plata creditului?

As dori sa stiu parerea dumneavoastra legat de ce ar trebui facut. Parintii mei sunt si asa devastati de eveniment, nu ii intereseaza sa beneficieze de apartament (dupa cum am spus, nici nu ar putea plati ratele), si ceea ce cautam este solutia cea mai simpla cu putinta, prin care parintii fac cat mai putine chestii, dar care sa nu implice preluarea creditului (care ar fi imposibila).

Inca o data, va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:54, 7 Noiembrie 2019
Condoleante!

Daca valoarea mostenirii este mai mica decat datoria la credit, nu vad de ce ati accepta succesiunea.
Banca a fost de acord cu partajul? A impartit creditul celor doi soti, sau raspund solidar ? Daca raspund solidar, sotul e singurul care are interes sa plateasca creditul. Problema va fi ca nu o poate mosteni. Jumatatea de apartament ar reveni statului, ca mostenire vacanta.
Chiar este o problema delicata.
Condoleante!

Daca pasivul depaseste activul mostenirii nu are sens sa fie acceptata mostenirea.
Presupun ca ati consultat un avocat cu toate actele in fata si ati primit un raspuns.
Astfel de situatii se analizeaza in concret.
Poate ca trebuie facute si anumite calcule cu privire la dobanzi si penalitati.
Acceptarea mostenirii ar presupune dobandirea cotei de 1/2 din imobil si a creditului restant.

Eu una nu cred ca pt parintii dvs asta ar fi o solutie viabila.

Se poate renunta expres la mostenire si mai departe nu va mai intereseaza ce face banca sa isi recupereze creditul sau ce face fostul sot. Este problema bancii si a celuilalt proprietar. Banca nu ii poate obliga pe parintii dvs sa accepte succesiunea daca nu vor.

Sunt mari sanse sa fi existat o asigurare de viata, insa cel mai probabil nu va putea fi folosita daca a fost vorba despre o sinucidere.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Inteleg ca varianta optima ar fi renuntarea explicita la mostenire. Insa, din cate inteleg eu, daca parintii mei ar face acest demers, mostenirea ar reveni de drept mie si surorii mele. Noi ar trebui sa facem la randul nostru acest demers de renuntare? Iar apoi aceasta situatie s-ar propaga in familie, la veri, la matusi, etc?
1. Dacă sora a murit după 1 octombrie 2011, pasivul mostenirii se acoperă in limita activului, nu există sanse ca banca sa ia din averea mostenitorilor pentru a acoperi pasivul rămas.
Ce s-ar întâmpla cu creditul, deci debitul, în continuare? Banca ar scoate la licitate imobilul si l-ar vinde pentru o anumită sumă, ulterior, diferenta dintre valoarea restantă din debit si suma obtinută prin vânzarea imobilului se numeste pierdere pentru bancă, care se acoperă din asigurarea de viata (sigur există, toate băncile au asigurare de viata), dacă nu cumva asigurarea de viata acoperă chiar tot debitul.
Recomandarea mea este să se accepte mostenirea de către toti succesibilii (părintii si fratii defunctei)

2.În caz de renuntare din partea părintilor, acestia pierd dreptul asupra mostenirii, urmand sa aveti dvs. dreptul, daca acceptati, sau colateralii (unchi, mătusi, veri) ori în final statul, prin declararea vacantei succesorale. Până la gradul IV.
Ratele nu le mai plăteste nimeni, se numeste PIERDERE pentru bancă, se trece în capitolul de pierderi.

3. După un an, se va constata vacanta succesiunii si statul primeste tot, se acoperă debitele în limita activelor si restul e pierderea băncii.

4. Sunt absolut convins că există asigurare de viata, nu există bancă care să nu aiba incheiată asigurare de viata la creditele ipotecare.
În mod normal, daca banca isi acoperă debitul din asigurare, aceasta nu mai poate cere din nou banii din mostenire, ar fi înbogatire fără justă cauză.

5. Ar putea exista clauze în asigurarea de viata prin care să nu se aplice în caz de sinucidere.

Eu vă recomand să acceptati mostenirea, nu aveti ce pierde, poate doar de câstigat ceva.

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare ale pãrintilor se rasfrang asupra copiilor în caz de deces? sebastiancristian sebastiancristian In urma decesului mamei, am devenit coproprietar al casei cu tatal si fratele meu. Fratele meu este plecat de multi ani din tara si nu se va intoarce aici, ... (vezi toată discuția)
Executare silita - obligatia de achitare a creditului de catre sora decedatei Alexandrarares Alexandrarares Buna ziua. O doamna a decedat anul trecut.Nu a fost casatorita,nu a avut copii.Nu a detinut absolut nimic pe numele ei.A avut in schimb doua credite la ... (vezi toată discuția)
Se mostenesc creantele de la parintele defunct...??? dragos32 dragos32 Buna seara, Va rog f mult sa ma lamuriti si pe mine asupra urmatorului aspect: Mama mea, care.... din nefericire, a decedat acum cateva saptamani, avea ... (vezi toată discuția)