avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune credit ipotecar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune credit ipotecar

O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj.

Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as aprecia sfaturile dumneavoastra.

O sa incerc sa rezum povestea: in 2007, sora mea si sotul ei au achizitionat un apartament prin credit ipotecar (creditul e pe numele amandurora). In 2011 au divortat, fiecare pastrand jumatate din apartament, continuand sa plateasca creditul. Acum ca sora mea a decedat (ar putea fi important pentru discutie faptul ca s-a sinucis), se pune problema mostenirii. Singurele bunuri ale surorii mele sunt acea jumatate de apartament si creditul ipotecar care o insoteste, plus contul sau de pensie privata. Parintii mei sunt in viata, deci ei ar fi mostenitorii legitimi. In momentul de fata, valoarea creditului ipotecar depaseste cu mult valoarea apartamentului, care s-a devalorizat foarte mult dupa 2008. Am citit codul civil, am citit si alte discutii similare de pe forumuri si, din cate am inteles, variantele sunt urmatoarele:

1. Parintii mei dezbat succesiunea, preluand jumatatea din apartament si din credit. Parintii nu castiga suficient pentru a plati ratele, asa ca ar putea aparea probleme in acest caz. Din cate inteleg din codul civil, banca isi poate recupera creantele doar din ceea ce s-a mostenit si nu poate pretinde la alte bunuri ale parintilor mei. Asta e ok, dar nu inteleg care ar fi continuarea. Banca ar recupera doar jumatate din apartament ? Ce ar face cu aceasta jumatate de apartament, ce s-ar intampla cu creditul in continuare?

2. Parintii mei renunta la succesiune in mod explicit, printr-un act notarial. Ce se intampla in acest caz? Va trebui ca si eu si sora mea, urmatorii in aceasta linie a mostenirii, sa facem acelasi lucru? Si apoi si verii nostri, si matusile, si asa mai departe? Pana la ce grad de rudenie ar trebui facuta chestia asta? Si ce se intampla cu ratele in acest caz? Cine le plateste?

3. Nimeni nu face nimic timp de 1 an de zile, dupa care se considera, din cate inteleg, o renuntare tacita la mostenire. In acest caz, este posibil ca banca sa deschida succesiunea? Din nou, ce se intampla cu creditul, ce se intampla cu jumatatea de apartament?

Si o mica adaugire, valabila pentru toate punctele. In actele surorii mele nu am gasit o asigurare de viata, dar am inteles ca in 99% din cazuri un credit ipotecar este insotit de o astfel de asigurare, cu banca drept beneficiar. Este posibil sa aflam cumva daca aceasta asigurare exista? Ar putea exista probleme la plata asigurarii cauzate de faptul ca sora mea s-a sinucis? In cazul in care banca isi recupereaza banii din aceasta asigurare, mai au dreptul de a cere si plata creditului?

As dori sa stiu parerea dumneavoastra legat de ce ar trebui facut. Parintii mei sunt si asa devastati de eveniment, nu ii intereseaza sa beneficieze de apartament (dupa cum am spus, nici nu ar putea plati ratele), si ceea ce cautam este solutia cea mai simpla cu putinta, prin care parintii fac cat mai putine chestii, dar care sa nu implice preluarea creditului (care ar fi imposibila).

Inca o data, va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:54, 7 Noiembrie 2019
Buna ziua

Ma aflu intr=o situatie aproximativ similara.
In anul 2012 sotia mea a accesat un credit Prima casa , ca sa putem obtine creditul , eu fiind in biroul de credite in urma unui imprumut mai vechi , am facut separatie de bunuri la notar. Sotia a obtinut creditul , dupa 7 ani sotia a decedat in urma unor complicatii cu o sarcina , noi mai avand o fetita in varsta de 6 ani.
Intrebarea mea este urmatoarea
Ce se intampla cu creditul in conditiile in care de la banca Credit Agricole mi s a spus ca sotia nu a avut asigurare de viata. Cine preia creditul daca eu lucrez dar fara carte de munca .
Va multumesc.
Mostenitorii preiau atata activul (bunuri), cat si pasivul mostenirii (datorii).

În ceea ce priveşte latura pasivă a unei moşteniri (obligaţii, datorii - credite bancare, împrumuturi, despăgubiri civile pentru daune/ prejudicii produse terţilor, inclusiv datorii ale defunctului faţă de moştenitori) Codul civil prin prevederile art. 1114 stabileşte că moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimonial succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.

Cu alte cuvinte, în cazul în care există doar datorii în patrimoniul succesoral, moştenitorul nu este obligat să plătească aceste datorii din sursele personale, întrucât moştenitorii răspund pentru datoriile defunctului doar cu bunurile din patrimoniul succesoral.

Cu alte cuvinte, acceptarea moştenirii de către succesibil îl obligă la achitarea datoriilor defunctului NUMAI în limita bunurilor pe care acesta din urmă le-a lăsat, iar nu la plata creanţelor din surse personale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare ale pãrintilor se rasfrang asupra copiilor în caz de deces? sebastiancristian sebastiancristian In urma decesului mamei, am devenit coproprietar al casei cu tatal si fratele meu. Fratele meu este plecat de multi ani din tara si nu se va intoarce aici, ... (vezi toată discuția)
Executare silita - obligatia de achitare a creditului de catre sora decedatei Alexandrarares Alexandrarares Buna ziua. O doamna a decedat anul trecut.Nu a fost casatorita,nu a avut copii.Nu a detinut absolut nimic pe numele ei.A avut in schimb doua credite la ... (vezi toată discuția)
Se mostenesc creantele de la parintele defunct...??? dragos32 dragos32 Buna seara, Va rog f mult sa ma lamuriti si pe mine asupra urmatorului aspect: Mama mea, care.... din nefericire, a decedat acum cateva saptamani, avea ... (vezi toată discuția)