avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obtinere pensie in Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obtinere pensie in Italia

Buna ziua,

Tatal meu are in prezent aproximativ 10 ani de munca in Italia iar 26 de ani lucrati in Romania din care 2 ani la categoria I de munca iar restul de 24 la categoria a II-a de munca. Recent a incercat sa isi depuna dosarul de pensionare la autoritatea competenta din Italia, dar cei de acolo i-au respins dosarul motivand faptul ca nu recunosc perioada suplimentara (6 luni pe an pt categoria I, respectiv 3 luni pe an pt. categoria II) care este valabila in tara noastra. Credeam ca din moment ce Romania apartine comunitatii europene, aceasta lege ar trebui sa fie valabila si in Italia. Ma puteti lamuri?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:36, 4 August 2013
1. Fiecare tara are legile ei si, chiar daca suntem in UE, nu se poate aplica o lege in toate tarile ci numai in tara care a emis-o.

2. - Daca indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de pensie in Romania sa depuna actele la Casa de Pensii din Romania si ii va fi luata in stagiul de cotizare si perioada lucrata in Italia.
- In acelasi fel cand se va pensiona in Italia ii va fi luata in calcul si perioada lucrata in Romania si va primi si de acolo pensie.
Avantajele activitatii desfasurate in grupa I de munca sau in grupa a II-a de munca incidente pe teritoriul tarii nu sunt aplicabile si in Italia.

Cadrul legal si comun pentru Italia si Romania referitor la stabilirea drepturilor de pensie
în favoarea persoanelor care intră sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1408/71 şi a Regulamentului (CE) nr.574/72 este reprezentat de Regulamentul nr.1408/71(CE) şi Regulamentul nr. 574/72 (CE) modificate de Regulamentul nr.883/2004(CE) si nr.987/2009(CE) al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala? VALI_M VALI_M As vrea sa va prezint o speta: O persoana s-a pensionat dupa ce a ajuns la o vechime de 36 de ani in Romania cu o pensie de 830 lei pe luna. Aceeasi persoana ... (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)
Pensie din italia C.Fabyola C.Fabyola Buna tuturor, am plecat tin tara in 1992 cu contract de munca legal in italia, am platit contrubutiile statului italian pana in 2005 cand ... (vezi toată discuția)