Potrivit literaturii de specialitate, daunele-interese sunt de doua feluri: compensatorii sau moratorii.
Daunele-interese compensatorii reprezinta atat paguba efectiv suferita, cat si castigul de care partea lezata a fost lipsita ca urmare a neindeplinirii de catre cealalta parte a obligatiilor sale. Cuantumul acestor daune este precizat de catre partea ce se considera lezata.
Daunele-interese moratorii reprezinta paguba suferita de catre partea lezata ca urmare a executarii cu intarziere a obligatiilor asumate de catre cealalta parte. Cand obiectul obligatiei il constituie o suma de bani, iar executarea in natura este totdeauna posibila, partea lezata poate pretinde obligarea celeilalte parti la plata unor daune moratorii sub forma dobanzii legale, conform art. 1088 Cod civil.
Nivelul dobanzii legale a fost stabilit prin O.G. nr. 9/2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 356/2002. Printr-o serie de Circulare ulterioare, publicate in Monitorul Oficial, B.N.R. a modificat nivelul dobanzii legale.
Obiect contract
dacmoto
In cazul unui contract avand ca obiect executia si finalizarea de lucrari, daca executantul si-a indeplinit cu intarziere obligatia, poti sa ceri despagubiri ... (vezi toată discuția)
Penalitati
aandrra
in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)