avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incetarea arestarii preventive in februarie 2014
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incetarea arestarii preventive in februarie 2014

daca voi fi arestat preventiv pt inselaciune (fara prejudiciu,impacat cu pers vatamata) voi fi eliberat in febr 2014 cand intra noul cod penal? (conform caruia in caz de inselaciune impacarea partilor inlatura raspunbderea penala) desigur daca reusesc sa tin in rol dosarul pana februarie ...mentin ca sunt in suspendare,in perioada de incercare
Conform art.5 si art.6 din noul cod penal, vi se va aplica legea mai favorabila.

Art. 5 - Aplicarea legii penale mai favorabile pana la judecarea definitiva a cauzei
(1) In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila.
(2) Dispozitiile alin.(1) se aplica si actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstitutionale, precum si ordonantelor de urgenta aprobate de Parlament cu modificari sau completari ori respinse, daca in timpul cand acestea s-au aflat in vigoare au cuprins dispozitii penale mai favorabile.

Art. 6- Aplicarea legii penale mai favorabile dupa judecarea definitiva a cauzei
(1) Cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la executarea completa a pedepsei inchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara, sanctiunea aplicata, daca depaseste maximul special prevazut de legea noua pentru infractiunea savarsita, se reduce la acest maxim.
(2) Daca dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la detentiune pe viata si pana la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeasi fapta numai pedeapsa inchisorii, pedeapsa detentiunii pe viata se inlocuieste cu maximul inchisorii prevazut pentru acea infractiune.
(3) Daca legea noua prevede in locul pedepsei inchisorii numai amenda, pedeapsa aplicata se inlocuieste cu amenda, fara a se putea depasi maximul special prevazut in legea noua. Tinandu-se seama de partea executata din pedeapsa inchisorii, se poate inlatura in totul sau in parte executarea amenzii.
(4) Masurile educative neexecutate si neprevazute in legea noua nu se mai executa, iar cele care au corespondent in legea noua se executa in continutul si limitele prevazute de aceasta, daca este mai favorabila.
(5) Cand legea noua este mai favorabila in conditiile alin.(1) - (4), pedepsele complementare si masurile de siguranta neexecutate si neprevazute in legea noua nu se mai executa, iar cele care au corespondent in legea noua se executa in continutul si limitele prevazute de aceasta.
(6) Daca legea noua este mai favorabila numai sub aspectul pedepselor complementare sau masurilor de siguranta acestea se executa in continutul si limitele prevazute de legea noua.
(7) Cand o dispozitie din legea noua se refera la pedepse definitiv aplicate, se tine seama, in cazul pedepselor executate pana la data intrarii in vigoare a acesteia, de pedeapsa redusa sau inlocuita potrivit dispozitiilor alineatelor precedente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal, aplicarea retroactiva Lala46 Lala46 Buna ziua Dispozitiile noului cod penal de la 1 februarie 2014 se aplica si retroactiv? Adica, o pedeapsa primita pe actualul cod penal va fi micsorata dupa ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii mai favorabile OANACAMPAN OANACAMPAN Proiectul de lege privind reevaluarile dosarelor pentru aplicarea legii mai favorabile detinutilor este aparuta deja in Monitorul Oficial.Asadar,o condamnare ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)