Buna ziua. In cele ce urmeaza am sa incerc sa va cer sfatul in privinta unei "intamplari" patite de mine Duminica din data de 28.07.2013.
Tocmai iesisem din parcarea blocului in strada principala, m-am inscris pe banda a doua si ma apropiam de semafor, care tocmai trecuse pe rosu. Vehiculul care circula in fata mea nu a mai avut timp sa franeze, intrand in totalitate pe trecerea de pietoni. Vazand acest lucru, am franat si oprit la o distanta de ~3-4m de linia transversala, anticipand ca cel din fata este posibil sa dea cu spatele pentru a degaja trecerea/a observa semaforul. Intr-adevar, a dat cu spatele, dar a dat fara sa se asigure, astfel ca m-a tamponat eu fiind stationat.
Ne-am dat jos din masini, am vazut ca nu e nimic grav si am eliberat intersectia mergand 20m cu masinile in benzinaria de la coltul intersectiei. Fiind amandoi incepatori, si nestiind cum anume se procedeaza, am convenit sa imi dea o copie dupa polita RCA. Zis si facut, am umblat prin cartier dupa xerox ca pana la urma sa gasim chiar la benzinarie sa facem copia. Vazand ca beneficiarul politei este o domnisoara (iar soferul era barbat) am cerut sa-mi dea voie sa-i fotografiez buletinul sau permisul, acesta din urma refuzand. Ulterior, a chemat un individ care ne-a dat indicatii ca polita de RCA si un schimb de telefoane este suficient.
Luni, l-am contactat in scopul de a merge la asiguratorul dansului. Ne-am intalnit pentru a-l conduce (eu gasisem pe internet adresa asiguratorului) iar la intalnire a dorit sa schimbam locul accidentului in benzinarie, sau undeva intr-o parcare, ca "la semafor e nasol si pentru tine, ca o da ca n-ai pastrat distanta regulamentara". Nu am fost de acord si am plecat la asigurator. Din cauza ca nu am gasit pe nimeni nici la adresa si nici la telefon, am sunat eu la agentia din Bucuresti a asiguratorului (ABC Asigurari Reasigurari). De acolo am fost directionati catre o persoana din Braila cu care am discutat si a ramas sa mergem Marti dimineata sa facem constatarea. Ne-am despartit iar eu am revenit cu un telefon la persoana de la Braila sa-mi indice ce acte trebuie spunandu-mi si de formularul de constatare amiabila care trebuia sa-l avem deja facut pana sa ajungem acolo. Avand in vedere ca eu nu aveam asa ceva, si ca se apropiau cele 24 ore limita in care trebuie sa anunt accidentul daca nu am constatarea facuta, am facut rost de un formular de constatare amiabila de la asiguratorul meu si am dat sa-l caut pentru a o incheia. Soferul s-a aratat foarte reticent la idee si s-a aratat indisponibil pentru a ne gasi sa completam formularul. La un moment dat i-am propus sa completez eu tot, sa vin unde este el, sa verifice si sa semneze treaba care nu ar fi durat mai mult de 5 minute. Vazand ca trage de timp i-am spus ca daca nu am formularul semnat pana la ora 15:45 merg la politie la care el a devenit foarte iritat, mi-a sugerat ca oricum nu fac nimic la politie ca nu am nici o dovada, ca poate si el declara ca n-am pastrat distanta, etc.
La ora 15:30 am fost la Politia Rutiera iar la ora 15:45 depuneam reclamatia. Am fost supus etilotestului unde rezultatul a iesit 0.
De atunci, nu am mai rezolvat nimic. In primul rand, la adresa domnisoarei proprietar a masinii nu se gaseste nimeni deoarece sunt plecati in strainatate iar in al doilea rand, pe domnul sofer vinovat nu-l pot cita pentru ca pe numele indicat de el exista doar 2 indivizi, unul mort si unul prea batran ca sa fie el. Nu mai spun ca telefonul dansului este inchis. In zona unde s-a intamplat accidentul exista o casa de schimb valutar cu camera de filmat inspre strada (care ar fi putut filma masinile sau macar umbrele masinilor) si de asemenea, si benzinaria (unde am intrat amandoi sa facem copia xerox la RCA). I-am intrebat de ele si s-au balbait, au spus ca "nu au sistemele conectate" si ca filmeaza doar 24 de ore. Daca mai pui si motivul pentru care nu vroia sa ne intalnim deloc atunci era plata unui bilet de avion nu neg posibilitatea sa nici nu mai fie in tara.
La masina mea este infundata bara fata. Nu stiu ce e pe dedesupt, daca e sparta si armatura sau absorbantul de soc. Din ce am vorbit ieri cu agentul care se ocupa de caz, e foarte posibil sa-mi repar singur masina.
Daca ati fost la politie si ati declarat accidentul urmeaza ca partea cealalta sa fie invitata la politie ptr declaratii.
Repararea masinii o veti putea face pe banii dvs. daca se va constata ca sunteti vinovat de producerea accidentului sau de catre asiguratorul partii celelalte.
Avand copia politei de asigurare RCA a celuilalt conducator auto se presupune ca acesta v-a inmanat-o de bunavoie si nu ati gasit-o pe strada sau a-ti primit-o prin amenintari.;)
Conducatorul auto va primi o suspendare de 30 de zile ptr nedeclararea accidentului in termen de 24 ore de la producerea acestuia.
Ati primit autorizatia de reparatie de la politie sau vreun proces verbal in care sa se constate imprejurarile producerii accidentului sau v-au spus ca trebuie sa asteptati pana la clarificarea situatiei?
Daca se va considera ca nu sunteti vinovat de producerea accidentului masina va fi reparata pe asigurarea RCA a posesorului masinii celeilalte.
Va puteti repara masina pe banii dvs. pana la clarificarea situatiei si apoi solicitati despagubirea la asigurator, pastrati toate chitantele si facturile ptr piese si manopera.
Nu va faceti griji, "vinovatul" va fi gasit, mai devreme sau mai tarziu, politia va trimite posesorului masinii sa comunice cine a condus autovehiculul in ziua respectiva.
Posesoarea masinii cat si familia acesteia se pare ca sunt plecati din tara deci nu au cum sa fie citati pentru declaratii privind soferul care conducea masina in data accidentului.
Da, copia dupa polita RCA mi-a fost data de sofer in ziua accidentului, recunoscandu-si vina. Eu nu i-am dat lui nimic, simplu pentru ca nu aveam de ce.
Mi-au spus la politie ca soferul va primi 30 de zile suspendare + amenda 320 de lei pentru neprezentare in 24 de ore de la accident. Problema este ca soferul este de negasit. Nu stiu acum nici daca numele dat de el este cel real din moment ce a refuzat sa ma lase sa-i fac o poza la buletin sau permis.
Am primit de la politie autorizatia de reparatie. Am inteles in ziua aia ca trebuie sa astept citarea celeilalte parti..
Probabil o sa incep sa caut prin service-uri sa-mi faca niste estimari ale lucrarii sa vad in ce bani ma incadrez ca sa pot decide daca ma imham sa o fac eu sau mai astept. Multumesc.
Chiar daca posesoarea masinii sau familia acesteia sunt plecati din tara tot se va trimite adresa ptr comunicarea identitatii persoanei care a condus masina in data respectiva.
Daca nu se comunica in termen amenda este destul de mare iar legislatia nu prevede exceptii de la comunicare (ca este plecat din tara sau de pe Pamant).
Trebuie sa fi lasat in grija cuiva cutia postala, mai vin facturi, etc., sau daca se trimite recomandata se duce postasul la usa, mai intreaba un vecin, nu a lasat casa de izbeliste.
Nu aveti altceva de facut decat sa va reparati masina prin forte proprii si sa va recuperati banii mai tarziu, cand va fi acel termen nu vi-l poate spune nimeni.
Intre timp am fost sunat de la politie si am inteles ca au dat de posesoarea masinii care defapt nu mai este posesoare din cauza ca a vandut-o, "dar nu mai stie cui". Rezultatul..masina este data in urmarire generala si pana se gaseste, mi se recomanda sa mi-o repar singur si sa imi recuperez atunci banii. Nu vad cum mi-as mai recupera atunci ceva din moment ce e foarte posibil ca vinovatul sa nu aiba RCA iar calea justitiei e una lunga...
Asa ca, aviz amatorilor. Daca aveti boacane dintr-astea, faceti cat mai multe poze la locul accidentului si luati date de contact a cat mai multor martori. Iar celuilalt sofer luati-i cat mai multe date de identificare.