hudro a scris:
Daca nu exista PV de Politie sau Constat amiabil asiguratorul nu e obligat sa deschida dosar pe RCA.
Imi pare rau sa va contrazic dar aici nu prea aveti dreptate si va explic si mai jos de ce . Pe tema asta chiar avem proces castigat in instanta in fata unui asigurator.
Norma 23/2014
Avizarea şi constatarea prejudiciilor
Art. 39. - (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule,
persoanele păgubite se adresează în vederea avizării daunei asigurătorului RCA cu care proprietarul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanţa de despăgubiri, la Asociaţia "Fondul de protecţie a victimelor străzii" ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.
(2)
Avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin poliţa de asigurare RCA obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părţii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluţionarea pretențiilor de despăgubire şi să soluţioneze cererea în termenul legal.
(3)
Asigurătorul are obligaţia înregistrării tuturor documentelor depuse la dosarul de daună.
Tot din aceasta norma :
avizare de daună -
procedură prin care păgubitul înregistrează la asigurător o pretenţie de despăgubire, pe baza unor documente din care rezultă producerea unui eveniment acoperit prin poliţa de asigurare;
Din DEX:
DOCUMÉNT, documente, s. n. 1. Act prin care se adeverește, se constată sau se preconizează un fapt, se conferă un drept, se recunoaște o obligație.
2. Text scris sau tipărit, inscripție sau altă mărturie servind la cunoașterea unui fapt real actual sau din trecut.
In concluzie se poate deschide dosar de dauna si in urma unei instiintari scrise pe o coala A4.
Daca asiguratorii si-au elaborat diverse proceduri pentru deschiderea dosarelor de dauna nu inseamna ca nu este perfect legala si avizarea in baza unei declaratii pe propria raspundere.
Eu vin si iti depun tie asiguratorule o instiintare de eveniment, iti prezint masina avariata tu imi deschizi dosar de dauna , imi dai nota de constatare a avariilor si ma instiintezi ce documente mai trebuie depuse la dosar.
Apoi eu , ca pagubit pot repara linistit pe banii mei masina pentru ca tu asiguratorule ai constatat avariile. Cand voi face rost si de celelalte acte le depun la dosar impreuna cu devizul ,chitanta si factura de reparatii si apoi imi dai banii in termenul legal .