avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii somaj pentru functionari publici
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii somaj pentru functionari publici

Va rog sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de conditiile de acordare a somajului in cazul in care un functionar public primeste decizie de eliberare din functie care constituie si preaviz pentru 30 de zile cu posibilitatea de a opta pentru locurile vacante disponibile si a sustine concurs. In cazul in care functionarul opteaza dar nu se prezinta la concurs mai poate primi somaj? Mentionez ca eliberarea din functie se face din motive neimputabile functionarului, respectiv in baza art 99 alin. 1 lit b. Alin. 2-7din legea 188 din 1999. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 7 August 2013
angelad1 a scris:
In cazul in care functionarul opteaza dar nu se prezinta la concurs mai poate primi somaj?

Bineînţeles că veţi beneficia de indemnizaţie de şomaj. Nu are nicio importanţă dacă vă veţi prezenta sau nu la examen (dar este mai bine să vă prezentaţi :) ). Eliberarea din funcţie se va face tot din motive neimputabile dvs.
Va multumesc pentru raspuns. In conditiile in care se organizeaza examenele, sansele de a lfi admis si a avea un nou post sunt minime.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

........
d) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia cazului în care funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 54 lit.a) din aceeaşi lege;
e) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. e) şi h) şi art. 99 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
.....


Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj crsteo02 crsteo02 functionar public dat afara de un director , prin decizie poate aplica pentru ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Lucrez intr-o institutie de stat dar vreau sa plec de acolo si sa beneficiez de indemnizatie de somaj dragosbc dragosbc buna ziua, am o nelamurire va rog: lucrez intr-o institutie de stat si vreau sa plec de acolo si sa beneficiind de indemnizatie de somaj. problema e ca ei nu ... (vezi toată discuția)