avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat

Buna, in data de 02.07.2013 am fost oprit in Cluj Napoca de politia rutiera pentru neacordarea prioritatii unui pieton, iar permisul mi-a fost suspendat. Nu aveam permisul de conducere la mine, iar domnul politist mi-a spus sa merg sa predau perminsu la Politia rutiera din Cluj in termen de 5 zile. Astazi, in data de 08.07.2013 am fost sa il predau iar domnul de la ghiseu mi-a spus ca nu il poate ridica pentru ca nu figurez nicaieri ca avand carnetul suspendat, motivand ca politistul de la rutiera nu mi-a facut dosarul si sa revin la el dupa data de 18.07.2013. Ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:26, 7 August 2013
Banuiesc ca vi s-a intocmit un proces -verbal si vi s-a inmanat o dovada fara drept de circulatie.Asa incat, in dreptul semnaturii agentului sau a celui care a intocmit procesul-verbal , scrie si numele acestuia.Mergeti sa discutati direct cu el solicitand expres acest lucru la ghiseu intrucat riscati si alte masuri din partea politiei rutiere.
Da, mi s-a intocmit PV, dovada fara drept de circulatie am iar amenda am achitat-o. Am incercat si sa il gasesc pe domul politist dar nimeni din sediul politiei nu m-a putut ajuta, toti spunand sa revin in data de 18 a acestei luni. O sa merg si maine, poate am noroc si il gasesc. Ma gandesc ca daca nu a facut inca dosarul nu trec cele 5 zile decat vineri.
Pentru neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni dovada se elibereaza cu drept de circulatie. - vezi art. 111 alin. (5)

Eliberarea dovezii fara drept de circulatie se face numai in cazul savarsirii infractiunilor sau contraventiilor prevazute la art. 111 alin (3).

Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi art.102 alin.(3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră, dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una din cele prevăzute la art.102 alin.(3) lit. a) şi c), sau dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art.85 alin.(1) şi (3), art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3) şi art.102 alin.(3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.


Art.100. -
(3)
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
c) neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept;
d) nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.79 alin.(2).

Parerea mea este sa va duceti si sa predati permisul de conducere insotit de o adresa de predare a permisului si sa nu luati in considerare "vorbele" colegilor politisti, in mod sigur colegul se afla undeva la mare pe nisipul fierbinte si cu burta la soare.

Permisul se preda in termen de 5 zile de la intocmirea procesului verbal de constatare a contraventiei in caz contrar perioada de suspendare se majoreaza cu 30 de zile.

Credeti ca va mai recunoaste vreunul dintre politisti ca v-au sugerat sa veniti dupa data de 18 august, adica dupa ce se va intoarce colegul de la bronzat?

Ca politistul a prelucrat sau nu dosarul nu are importanta, importanta are data comunicarii procesului verbal.

Deja il vad pe om, relaxat dupa 2 saptamani de stat la soare, recitind lucrarile nefinalizate inainte de a pleca la mare:"- :weg:Ia uite, unul care nu a predat permisul in 5 zile de la comunicare, :strong:Zbang, inca 30 de zile!";)

Sfatul ar fi sa depuneti adresa si permisul de conducere la politie, perioada de suspendare incepe de la data depunerii la politie, asta in caz ca nu aveti de gand sa contestati procesul verbal, daca nu vor sa il primeasca este treaba lor, aveti dovada ca ati vrut sa il predati in termenul de 5 zile (nu uitati sa luati nr de inregistrare).
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
cyan, moderator
Dovada cu drept de circulatie i se elibera numai atunci cand persoana surprinsa in trafic ca nu a acordat prioritate de trecere pietonilor , prezenta la cererea agentului de politie si permisul de conducere....se pare ca acesta din urma nu il avea asupra sa , astfel incat, nu i s-a putut inmana o dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile si nici nu i s-a putut retine acest act doveditor al dreptului de a conduce.
Nu contest ca ar fi asa dar care este temeiul legal in baza caruia i-a fost eliberata dovada fara drept de circulatie? Cu "subiect si predicat" cum s-ar spune "lege, articol, aliniat, litera, etc."

Eu nu am gasit in HG1391 cum se procedeaza cand se suspenda dreptul de a conduce si conducatorul auto nu are permisul asupra lui. Este posibil sa imi scape ceva!#-o

Nu am gasit decat acest articol care nu are legatura cu contraventia.

Art. 193. –
(4) În situatia în care conducatorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, politistul rutier îi aduce acestuia la cunostinta, prin înstiintare scrisa pe care i-o înmâneaza imediat, ca nu mai are dreptul sa conduca autovehicule sau tramvaie, pâna la finalizarea dosarului penal, precum si obligatia de a preda permisul de conducere serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala razzu razzu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am fost implicat acum o luna intr-un accident rutier- eram pe un drum principal in oras si m-am ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat romanr romanr Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)