avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme la disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme la disponibilizare

Buna ziua
In data de 03.07.2013 la noi la societate s-au facut disponibilizari colective(din 600 angajati au mai ramas in societate 175).In momentul incetarii contractului de munca la societate(SC NITROPOROS SRL) ,noi aveam salarii restante din mai,care nici pana azi nu s-au platit(lichidare mai,salar intreg iunie,iulie 3 zile+zile de concediu de plata).Pe langa acestea in contractul colectiv de munca se prevede clar ca la o disponibilizare colectiva de peste 30 persoane,se vor acorda 3 salarii compensatorii care de asemenea nu s-au acordat.
La ora actuala noi suntem inscrisi la somaj,incetarea colaborarii dintre angajati si societate s-a incheiat si datoriile societatii nu s-au achitat la disponibilizare.
Ce putem face sa-i putem obliga sa ne acorde drepturile financiare?????
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:11, 8 August 2013
Trebuie sa va adresati instantei de judecata, colectiv sau individual, solicitand obligarea societatii la plata drepturilor salariale si a celor ce reies din contractul colectiv de munca.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat
In cazul dvs , neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stat de plata elenaanghel2005 elenaanghel2005 buna ziua ma numesc elena si sunt angajata la o societate care ma obligat sa intru in concediu de odihna si salariu pe luna octombrie nu l-am ... (vezi toată discuția)
Plata salariu albertmihai albertmihai buna seara, lucrez la o firma de paza si securitate din Bucuresti.cum pot sa oblig firma a-mi drepturile salariale<<salariul + bonurile de ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca ariciu2 ariciu2 cum pot sa-mi recuperez salariile restante? (vezi toată discuția)