avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie maternitate/concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie maternitate/concediu de maternitate

Buna ziua!
As dori ca sa imi explicati "babeste" daca in urmatorul caz pe care il voi detalia mai jos; cea in cauza poate primi indemnizatia de maternitate si ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a beneficia de concediu prenatal respectiv concediu de maternitate??? Prin urmare iata situatia:
Mamica insarcinata in luna a sasea, care nu a lucrat in accest an (2013) si nici in anul precedent( 2012),va incepe sa lucreze din 1 septembrie...pana cand va putea fizic, va lucra ca profesoara. Tinand cont ca si taticul a inceput sa lucreze in Romania cu carte de munca abia din aprile anul curent......exista posibilitatea sa primeasca indemnizatia de maternitate! Ca sunt atatea povesti ca nu mai intelegem nimic! Si o alta intrebare: Cine e indreptatit sa primeasca ajutor social??? Va multumesc anticipat! Chiar daca nu raspundeti in scris poate imi dati niste link-uri !
Cel mai recent răspuns: akna , utilizator 14:26, 9 August 2013
1. Concediul de maternitate este un concediu medical care se acorda femeii insarcinate sau lauzei de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.

2. Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din:
- concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
- concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.

3. Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
- sunt cetateni romani sau din state membre UE
- domiciliaza in Romania
- au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

Mai beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
[ link extern ]

Ajutor social
[ link extern ]
Multumesc pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul postnatal Lupes Fenina Lupes Fenina Care este nr. de zile de concediu prenatal si postnatal? Care sunt conditiile de acordare a acestor concedii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu maternitate din somaj sanda1956 sanda1956 sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot ... (vezi toată discuția)