avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

In decembrie implinesc 49 de ani, sunt de sex feminin. As putea sa ma pensionez anticipat fara sa se aplice o penalizare de 0,75%?
Am lucrat 28 ani in conditii speciale de munca.
Sunt nascuta in 1964.
Cel mai recent răspuns: mandolinu , utilizator 15:32, 9 August 2013
Limita de varsta la 50 de ani.

Anticipat nu prezinta importanta,fiind la 57 de ani si 9 luni.
Ati lucrat in subteran in condtiile de de mai jos ?

ART. 30

(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;

-Daca ati lucrat 20 de ani in condtiile de mai sus,limita de varsta la 45 de ani.
-Daca nu ati lucrat 20 de ani in conditiile de mai sus,limiata de varsta la 50 de ani.
Continuati discutia aici.
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
Carp Mircea, utilizator
Interventie moderator:
:rtfm:
mandolinu:

1. Pentru continuarea discutiei pe aceeasi problema nu trebuie sa deschideti un topic nou ci sa continuati tot pe acesta folosind butonul "raspunde".

2. Altfel nici dvs. nici noi nu vom intelege despre ce este vorba.

mandolinu a scris:
Multumesc !
Deci, pot iesi acum, dar voi fi penalizata pentru limita de varsta de la 49-50 de ani sau cum?

1. Pentru o femeie nascuta in decembrie 1964 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 9 luni, stagiul complet d cotizare este de 33 de ani si 11 luni iar stagiul minim d cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 28 de ani lucrati in conditii speciale de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 13 ani (62/9 - 13/0 = 49 de ani si 9 luni) dar nu puteti solicita pensie pentru limita de varsta decat la 50 de ani.
- se adauga la stagiul de cotizare 14 ani.

3. Pensie anticipata puteti solicita la varsta de 57 de ani si 9 luni adica dupa ce iesiti la pensie pentru limita de varsta la 50 de ani, deci nu mai are rost sa vorbiti de pensie anticipata.

4. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 60
(1) Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.

(2) Varstele de pensionare reduse in conditiile alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 52 de ani pentru barbati, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

5. Asadar la 50 de ani puteti solicita pensie pentru limita de varsta.
Multumesc mult pentru raspuns!
Am lucrat (ART. 30 ;(1);c); -Pot sa fiu penalizata pentru varsta?
Daca aveti 28 de ani la art.30(1)lit.c)limita de vasta la 44 de ani si 11 luni.
Eu am vazut la ocupatie miner si din acest motiv am intrebat de art.30(1)lit.a)

Alte discuții în legătură

Pensionare ContSters195239 ContSters195239 Am virsta de 50ani si 4 lunisi sint nascuta in 10 ian 1964. am lucrat 16anisi 9luni gr.1de munca 1 an si 9 luni gr.2 6 ani si 3 luni conditii normale 5 ani ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu varsta de pensionare! Dorina0164 Dorina0164 Am lucrat 17 ani si 9 luni de grupa 1,in acest moment am 31 de ani de activitate si am varsta de 50 de ani! (vezi toată discuția)
Am 30 de ani vechime , 4 ani si 5 luni conform legi 1 din 1970 ... m stoichita m stoichita Am 30 de ani vechime , 4 ani si 5 luni conform legi 1 din 1970 art.9 litera ,k\' si 2 ani si 4 luni somaj cand pot sa es la pensie (15 01 1964). (vezi toată discuția)