avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CNAS de doua ori ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CNAS de doua ori ?

Buna ziua.
Sunt intro situatie in care primesc salar ca si director de la o anumita firma. Prin aceasta firma fac contributiile si la Pensii si Sanatate.
Intre 2010 si 2013 am avut activitate si ca I.I .
Saptamana trecuta am primit scrisoare de la CNAS prin care sunt anuntat ca trebuie sa platesc retroactiv din 2010 contributii la CNAS.
Conform legii, sunt obligat sa platesc in doua locuri ? Eu pe I.I nu am nici un contract cu CNAS ...
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: element94 , utilizator 17:18, 23 August 2013
iertati-ma ca va intreb : ce inseamna i.i. ?
ca director a-ti avit contract de munca , sa inteleg ?
i.i. = intreprindere individuala
CNAS -ul primeste de la Administratia Financiara situatia veniturilor brute lunare incasate de fiecare persoana; deci, ei nu "vad"care sume sunt venituri din salarii si alte venituri care pot fi impozitate sau nu de catre CNASS.
Trebuie sa vedeti exact ce sume revin contractului de munca si ce sume sunt din alte venituri.
si care este sursa acestora pentru a sti daca se impoziteaza sau nu de catre CNASS.
Sumele din scrisoare sunt strict pentru veniturile prin I.I .
Nu se datorează CASS de către persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru aceste venituri, dacă realizează venituri din: salarii şi asimilate salariilor; venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj; venituri din pensii mai mici de 740 lei; sunt titularii unei ÎI sau PFA; sunt membrii unei întreprinderi familiale;

Trebuie stiut de unde sunt "scoase" acele venituri pentru ca aveti venituri declarate in acei ani la ANAF ca si castiguri si atunci, automat cei de la CNAS au declansat "vanatoarea" si scot si din piatra seaca sume de platit.
Trebuie mers la CNAS cu actele justificative din acei ani, inclusiv cu contractul de munca pentru a demonstra ca nu erati contribuabil pentru acele sume.

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass in cazul pensiilor mai mari de 740 lei ruxyradu ruxyradu Buna ziua, as dori sa stiu daca, intr-adevar, cota CASS de 5.5% se va aplica INTREGII sume a pensiilor mai mari de 740 lei. Daca da, pensionarii cu pensii ... (vezi toată discuția)