avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contributie asigurari sociale de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contributie asigurari sociale de sanatate

Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei.
Sunt angajat cu conventie civila la 4 asociatii de locatari, din drepturile ce mi se cuvin mi se retine la sursă un impozit convenit de 16 %.
Întrebări: Se retine CASS pentru angajator si persoana fizica?
- daca se retine când și cine plătește cota de 5,5%(aplicată la ce cuntum de venit) angajatorul sau obligatia este a persoanei fizice?
- dacă este obligatia persoanei fizice unde, când și cum se plăteste cota de 5,5% aplicata la ce cuntum de venit.
VÃ MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Stoica Tatiana , utilizator 22:26, 12 Septembrie 2012


Vedeti art.296^21 din Codul Fiscal

Pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil nu exista exceptii de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Astfel, o persoana care realizeaza venituri din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate chiar daca in acelasi timp realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii sau venituri din pensii.

Contributia asigurarilor sociale de sanatate in cota de 5.5% se retine pe stat si se calculeaza la venitul brut din contract.Retinerea,declararea si virarea contributiei de 5.5% se face de catre angajator.
Se face declararea prin D112.
Angajatorul nu datoreaza pt.acest venit contributia asigurarilor sociale de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. In cazul unei conventii civile, ce retineri se efectueaza din venitul brut? Multumesc. (vezi toată discuția)