avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii colaboratori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii colaboratori

buna ziua
eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ma zapacesc:
se opreste sau nu 10.5% si celor care au calitatea de angajat ciu contract de munca si pensionarilor?
incepand cu 1 iulie 2012 s-ar parea ca ar trebui sa opresc colaboratorilor mei indiferent ca sunt angajati in alta parte sau nu contributia de asigurari sociale de 10.5% alaturi de sanatate si impozit.
va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine : am 2 colaboratori cu conventie civila care sunt angajati cu contract de munca in alte societati la care eu le opream pana acuma 5.5%sanatate si 16% sanatate. ....le opresc si 10.5%????
am citit opinii cum ca nu ar trebui dar si un articol spunea ca incepand cu 1 iulie 2012 trebuie retinut 10.5%indferent ca sunt angajati in alta parte.
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 14:22, 10 Noiembrie 2013

1. Daca e vorba de conventii civile sau contracte de agent se retine CAS 10,5%, CASS 5,5% si impozit 10% calculat la venitul brut diminuat cu contributiile sociale, doar in cazul in care este singurul venit realizat de persoana fizica. Daca aceasta mai realizeaza si venituri din salarii, atunci se retine doar CASS si impozit.
2. In cazul drepturilor de proprietate intelectuala se retine CAS 10,5% si CASS 5.5% calculat la venitul brut diminuat cu cota de chelt forfetara si impozit 16%. Nu se retin contributii sociale daca persoana fizica mai relizeaza si venituri sin salarii.

Daca persoanele fizice sunt inregistrate fiscal atunci nu se retin contributii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite si taxe - plata colaboratori korneker korneker Buna tuturor! As dori sa infiintez o Intreprindere individuala insa as avea nevoie si de cativa colaboratori, nu angajati. As dori sa stiu ce impozite o sa ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. In cazul unei conventii civile, ce retineri se efectueaza din venitul brut? Multumesc. (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)