avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozite si taxe - Plata colaboratori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozite si taxe - Plata colaboratori

Buna tuturor!
As dori sa infiintez o Intreprindere individuala insa as avea nevoie si de cativa colaboratori, nu angajati.
As dori sa stiu ce impozite o sa trebuiasca sa platesc si care ar fi posibilitatea ca sa platesc eu toate impoziotele in asa fel incat colaboratorii sa nu mai fie nevoiti sa plateasca nimic.
Exista o forma legala pentru a face asa ceva sau nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 16:52, 24 Octombrie 2013
Depinde de genul de colaborare pe care o doriti. Astfel:
1. Daca e vorba de conventii civile sau contracte de agent se retine CAS 10,5%, CASS 5,5% si impozit 10% calculat la venitul brut diminuat cu contributiile sociale, doar in cazul in care este singurul venit realizat de persoana fizica. Daca aceasta mai realizeaza si venituri din salarii, atunci se retine doar CASS si impozit.
2. In cazul drepturilor de proprietate intelectuala se retine CAS 10,5% si CASS 5.5% calculat la venitul brut diminuat cu cota de chelt forfetara si impozit 16%. Nu se retin contributii sociale daca persoana fizica mai relizeaza si venituri sin salarii.

Daca persoanele fizice sunt inregistrate fiscal atunci nu se retin contributii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)
Conventie civila mikifulgutz mikifulgutz Este prima oara cand as dori sa fac o lucrare de instalatie cu conventie civila. Am un instalator foarte bun, il cunosc de mult si l-am recomandat multora, ... (vezi toată discuția)
Plata cass la ii cristiclaudiu cristiclaudiu Buna ziua. Pana in luna ianuarie 2013, am avut deschisa o intreprindere individuala. In afara de aceasta am mai desfasurat activitatea de agent de asigurari, ... (vezi toată discuția)