Lucrez la o firma de constructii si si-au incheiat o conventie civila cu un proiectant in conditiile codului civil si a articolului 52 cod fiscal.
Spuneti-mi va rog cum sa evidentiez in contabilitate conventia (articolul contabil) precum si impozitul. Cum ar trebui sa-l declar (adica in declaratia 100 / unde?) si cand? daca puteti sa mi dati si exemplu cu sume.
va multumesc mult de tot !
o zi buna !
Intocmesti stat de plata (asemanator) . Retii 10.5% pensii si 5.5% sanatate .
Mai ai obligatia sa calculezi 20.8 CAS .
IMPOZITUL se aplica la brut...netinand seama de retineri !
Persoana care are cciv. este obligata sa inregistreze contractul la AFP de care apartineti si sa plateasca personal , la caseria CJASS sanatatea (pe CNP).
Ca obligatii declarative : declari 10.5% respectiv 20.8% in D102 si in decl. CAS pensii (desi nu se socoteste la pensii ) . Declari impozitul pe salarii in D100 .
Sanatatea nu o declari .( fiind pe CNP )
Sper ca nu te-am zapacit . Aranjeaza-le pe puncte si simuleaza
La conventia civila de prestari de servicii se plateste doar 10% impozit iar acesta se retine pe un stat de plata si se declara in declaratia 100 de catre beneficiar.
Prestatorul de servicii, persoana fizica, plateste diferenta de 6% dupa ce depune declaratia privind veniturile realizate 200. De asemenea este posibil sa plateasca si 5,5% CASS, in functie de faptul daca mai are sau nu alte venituri.
Da, dar in conventie scrie ca nu intra sub incidenta obligatiilor codului muncii, pt ca din 2003 nu mai exista conventii civile. Am sunat la ITM si mi s-a confirmat lucrul acesta ca nu mai exsita conventii civile. Asta e altceva si stiu ca se declara decat un impozit de 16% si anul urmator se face o declaratie 205 pana pe 30 iunie
Stiu ca mai nou se retine impozit 16% si se declara in declaratia 100 la randul 22(690) Impozit pe alte ven ale pers fizice si ca in anul urmator se face o declaratie 205 pana pe 30.06. Doar atat am inteles ca se face.
Pot sa-l prind pe statul de salarii atata timp cat eu nu declar la ITM acest impozit?pt ca eu pur si simplu il inregistrez 621 = 401 colaboratori (suma bruta)
De ce ar mai trebui sa-i calculez si altceva?
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.