avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Atributiuni comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Atributiuni comitet executiv

Buna ziua!
As dori sa cunosc si eu niste pareri legate de:
1. Documentul/actul prin care asociatiile de proprietari stabilesc sistemele proprii de penalizare (concret), conform prevederilor Legii nr. 230/2007;
2. Cum pot fi trasi la raspundere membrii comitetului executiv pentru un prejudiciu adus asociatiei de catre casier si presedintele comitetului executiv? (m-ar interesa, in mod special, daca membrii acestui comitet ar putea fi obligati la restituirea sumelor incasate cu titlu de salar sau incasate cu orice titlu).
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:07, 13 August 2013
1-Nu ati precizat concret calitatea dvs
2-
L nr 230/2007 ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Sistemul propriu de aplicare penalitati poate fi prevazut de catre adunarea generala a proprietarilor sau comitetul executiv
3-
ART. 32
(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv,
inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după
caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate
proprietarilor în mod deliberat.

In situatia in care se confirma neindeplinirea atributiilor,existenta de prejudiciu,partea interesata poate promova plangere la parchet sau actiune in instanta impotriva partii vinovate
Buna ziua, Ynocentta!

1. Sunt proprietara unui apartament si nu am calitate de membru in comitetul executiv, deci nu sunt implicata direct in producerea acelui prejudiciu, doar indirect ca si membru in asociatia de proprietari. Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca este trasa la raspundere doar casiera asociatiei, iar ceilalti membrii ai comitetului executiv se ascund dupa niste scuze penibile, plus ca nu s-a dorit pana in aceasta luna angajarea unui administrator de imobil, brusc acuma avem si administrator. Cenzorul ce a verificat pana acum? Prejudiciul este de cateva zeci de mii de lei noi, care nu au fost luati peste noapte, ci pe parcursul a mai multor ani!

2. Iar pentru sistemul de penalizari, parerea mea este urmatoarea:
- din dispozitiile art. 49, alin. 1, coroborate cu cele ale art. 30, alin. 1, lit. j, asociatia de proprietari prin comitetul executiv stabileste sistemul de penalizari si anume printr-o decizie, care dupa parerea mea trebuie afisata/adusa la cunostinta proprietarilor prin afisarea la avizier.
Eu asa vad lucrurile, astept si parerea ta si a altor persoane!
”Vedeti” lucrurile foarte corect. Mai mult ce sa va spun? Ca toate acestea trebuiesc discutate in AG a proprietarilor? Ca acolo trebuie sa schimbati com. ex., presedintele si eventual cenzorul?
Faza este ca trebuie sa va organizati din timp, sa va gasiti oameni care sa faca aceste lucruri, cu sau fara bani - depinde de situatie. Cel mai bine ar fi sa va gasiti un administrator si un cenzor bun, pentru ca aici am observat eu ca ”este baza”. Sigur ca, foarte bine ar fi ca si membrii com. executiv in frunte cu presedintele sa fie buni gospodari si cunascatori ai legislatiei. Apoi, daca vorbim de ideal, ar trebui sa aveti in asociatie oameni care sa inteleaga la randul lor ce este si ce se vrea intr-o asociatie de proprietari...
Succes!
Miruna_28 a scris:

1. Documentul/actul prin care asociatiile de proprietari stabilesc sistemele proprii de penalizare (concret), conform prevederilor Legii nr. 230/2007;

Acest document se numeste "Sistemul propriu de penalizari al asociatiei XXX" si se adopata de comitetul executiv conform legii.

2. Cum pot fi trasi la raspundere membrii comitetului executiv..

Pot fi trasi la raspundere ca orice alt cetatean din Romania, ca orice alti oameni alesi in organizatii si asociatii... Indemnizatiile sau salariul se iau pentru munca si activitatea depusa. Sanctiunea poate fi aplicata pe viitor si nu in trecut. Ca orice persoana angajata, atunci cand indeplineste sarcinile, angajatorul achita corect salariul negociat. Daca in luna curenta nu-si indeplineste sarcinile, angajatorul poate sa-l sanctioneze de la atentionare, averizare...pana la retinerea din salariu si desfacerea contractului de munca.
Acelasi lucru se poate intampla si intr-o asociatie, proprietarii sanctionand presedintele, administratorul, un membru al comitetului... prin critica, sesizari, exprimarea clara a nemultumirii... si alegerea altor oameni in aceste functii ceea ce echivaleaza cu desfacerea contractului de munca la un angajator.
Dar salariul (indemnizatia) achitat ramane achitat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un presedinte asociatie de locatari Osanca Osanca Buna seara, as dori sa stiu ce conditii trebuie sa indeplineasca un presedinte de asociatie de proprietari ? Administratorul asociatiei de proprietari poate ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari fara comitet executiv cospreda cospreda buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca o asociaie de proprietari e \\\\"functionala\\\\" daca are in componenta sa un presedinte, 3 cenzori si o ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii Adriantot Adriantot La o asociatie de proprietari cu 3 scari de bloc, la care se tine contabilitatea in partida simpla, administratorul angajat este si casier. Presedintele care ... (vezi toată discuția)