Buna ziua,problema mea ar fi legata de sotul meu care este angajatul unei firme de transport marfa ca sofer pe tir cu un salar brut de 850 ron din aprilie anul curent salar pe care nu l-a primit niciodata + diurnele specifice soferilor (10%/km parcursi)din care a primit sa zicem un 35 % din km parcursi in total la aceasta firma.Administratorul firmei refuza sa plateasca pe motivul ca nu are bani,iar acum cand se punea problema de plata integral a luat hotararea sa ii desfaca contractul de munca,intr-un mod cel putin ciudat,dupa ce s-au facut deconturile ultimei curse,a fost chemat noapte la ora 11 sa isi i-a lucrurile din camion chipurile merge altcineva in cursa.A doua zi a invocat ca a angajat un alt sofer si ca sotul meu poate veni oricand sa lichideze tot ce are cu firma,cand s-a prezentat acesta nu i-a dat sa semneze nimic nici preaviz nici nimic,si binenteles nu i-a dat nici bani.A plecat la mare.Dupa ce i-am trimis un sms ca imi vreau banii(sotul meu) si ca daca nu il plateste vom urma demersurile legale,ITM,INSTANTA ETC,in cele din urma s-a infuriat patronul si a inceput sa-l calomnieze pe sotul meu,sa-l injure si ba mai mult sa-l ameninte repet prin sms-uri.Va rog sa-mi spuneti ce-i de facut?Cum sa fac sa-mi recuperez salariile pe lunile lucrate si aprox.1600 euro reprezentand diurnele conform km parcursi,pot dovedi acesti km cu cardul tahograf ce se poate descarca si atesta acest lucru.
Va multumesc
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Adresati o reclamatie la ITM in primul rand, in care veti preciza toate detaliile pe care le considerati necesare pentru evaluarea de catre acest for in cadrul controlului privind raportul de munca in cauza, la angajator. Este posibil sa fie mai cooperant acest patron, in momentul in care va vedea ca va adresati unor autoritati, care pe langa faptul ca vor investiga cazul sotului dumneavoastra, vor scotoci si prin toate celelalte acte ale firmei si nu de multe ori, pentru neregulile savarsite, amenzile sunt substantiale.