Va rog sa-mi explicati cum se procedeaza in cazul in care un angajat aduce un certificat medical care ar necesita viza medicului expert (nr. de zile din ultimele 12 luni depasesc 90) si nu are viza. In calitate de angajator trebuie sa-l accept spre motivarea absentelor fara insa a-l plati, sau acel certificat medical nu este valabil si nu-l iau in considerare nici ca motivare?
Va multumesc
In primul rand trebuie sa verificati daca certificatul se incadreaza in conditiile alin. (2) de mai jos si atunci nu are nevoie de viza :
OUG nr.158/2005: ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
Daca nu, sfatuiti angajatul sa mearga la medicul expert pentru obtinerea vizei, poate reuseste pana depuneti D112, completata cu calculul corect al indemnizatiei de concediu medical. Angajatul are dreptul la plata acestei indemnizatii o perioada de 90 de zile de la acordarea CM, astfel ca veti fi nevoiti sa faceti declaratii rectificative atunci cand va aduce certificatul corect completat.
Puteti refuza plata CM conform art.88 din normele de aplicare a OUG nr. 158/2005, caz in care angajatul este absent motivat la locul de munca.
ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporarã de muncã de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificãrii la adresa de reşedinţã;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
OUG nr. 158/2005: ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.
Multumesc de raspuns. Angajatul nu se incadreaza in cazul art. 13 din OUG 158/2006. Va rog sa-mi spuneti in ce baza motivez absentele acestor angajati care prezinta frecvent certificate medicale neconforme cu Normele de aplicare a OUG 158. (avem un angajat ce deja are 176 de zile de C.M. in ultimele 12 luni)
Conform Codului Muncii, CIM este suspendat de drept pe perioada de concediu medical (dovada certificatul). Dvs. refuzati doar plata indemnizatiei conform art. 88 lit.f).
ART. 50
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
Nu puteti calcula si plati indemnizatia pentru concediu medical, dar asta nu inseamna ca omul nu a fost bolnav, dar puteti sa considerati certificatul medical ca o motivare a absentelor