avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Succesiune in instanta, taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Succesiune in instanta, taxa de timbru

Va rog sa-mi spuneti, într-un proces de succesiune, 4succesori, cine plătește taxa de timbru? Cel care introduce actiunea la început iar la terminarea cailor de atac vor trebui sa plătească cota parte din taxa de timbru si ceilalți succesori?
Ce se poate intimpla daca toti ceilalți 3 succesori doresc sa se dezbate succesiunea amiabil si nu in instanta de judecată?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:09, 10 Mai 2017
cel care introduce cerere plateste taxa de timbru
Mergeti mai intai la notar pentru dezbaterea succesiunii.
Aceasta etapa este obligatorie, chiar daca nu va intelegeti.
In situatia in care nu veti ajunge la un acord privind dezbaterea succesiunii, va puteti duce la instanta.
Daca doar 3 succesori sunt de acord si unul nu accepta modul de dezbatere a succesiunii, nu puteti dezbate succesiunea la notar, urmand sa mergeti la instanta.
Taxa de timbru se plateste de reclamant/reclamanti.
Pentru caile de atac taxa de timbru se plateste de partea care declara apel/recurs.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
Avocat Draghici Cornelia, Avocat
In cazul in care sunt mai multi succesori iar unul dintre ei nu doreste dezbaterea succesiunii pe cale amiabila, in calitate de parat intr-un litigiu, si numai daca instanta va impune , acela trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata celor 3 mostenitori, reclamanti.

In cazul in care din cei 4, trei mostenitori doresc dezbaterea succesiunii pe cale amiabila, cei trei deschid succesiunea la un notar, il notifica in scris pe cel de al patrulea iar daca nu se prezinta este problema lui si nu a celorlalti.
buna ziua!

rog si eu, respectuos, un sfat, in urmatoarea problema:

o defuncta, decedata acum 3 ani, necasatorită, fara descendenti, cu 3 frati: 2 dintre frati au facut in termen, declaratii de acceptare. al III-lea frate nu a facut nici pana in prezent nicun act de acceptare sau de renuntare al succesiunii.
Bunuri de pe urma defunctei nu sunt, cu exceptia unei sume de bani, pe care cei 2 mostenitori acceptanti solicita sa fie impartita.

Intrebare:
pot solicita cei 2 frati acceptanti ca al treilea frate care nu a facut niciuzn act de acceptare sa nu fie considerat mostenitor?
draghici cornelia a scris:

Mergeti mai intai la notar pentru dezbaterea succesiunii.
Aceasta etapa este obligatorie, chiar daca nu va intelegeti.



Buna ziua. Imi puteti da un temei legal pentru obligativitatea prezentarii in prima faza la notar pentru dezbaterea succesiunii?! Multumesc!

Alte discuții în legătură

Succesiune marioaraa marioaraa In urma decesului parintilor sint doi urmasi.....un copil si o nepoata dupa al doilea fiu decedat.......daca nepoata deschide succesiunea in termen de 6 luni ... (vezi toată discuția)
Refuzare prezentare succesiune AnaMihai1 AnaMihai1 Ce se intampla daca unul dintre cei mostenitori nu vrea sa ia parte la succesiune (sa se prezinte)? Exista vreo modalitate prin care sa fie obligata sa-si ... (vezi toată discuția)
Succesiune adrianateo adrianateo Buna ziua! As dori sa stiu ce, cota parte are un parinte care este in viata si cei patru copii dupa decedarea mamei, cat costa sa deschizi succesiunea, cine o ... (vezi toată discuția)