avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzare prezentare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzare prezentare succesiune

Ce se intampla daca unul dintre cei mostenitori nu vrea sa ia parte la succesiune (sa se prezinte)? Exista vreo modalitate prin care sa fie obligata sa-si spuna pozitia oficial fata de mostenire, ca sa putem face actele, totusi, cei care suntem interesati?

Cat costa intreg procesul de dezbatere a succesiunii?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:50, 15 Septembrie 2009
Succesiunea dezbatuta in termenul de 2 ani de la decesul persoanei a carei masa succesorala se dezbate ,are pret de cost relativ redus ,fara impozit si taxe la stat .
In situatia in care succesorii se inteleg amiabil ,plata va include numai onorariu notar.
Cand succesorii nu se inteleg amiabil ,succesiunea poate fi dezbatuta prin actiune promovata in instanta,
Costul procesului de dezbatere a succesiunii,daca va referiti la proces pe rolul instantei este imposibil de apreciat fiind conditionat de n factori.
Contravaloarea dezbaterii succesiunii este conditionata de valoarea masei succesorale,aspect pe care dvs nu la-ti mentionat.
Cei care nu vor sa ia parte la succesiune vor fi declarati renuntatori.
singura modalitate pentru a putea dezbate succesiunea atunci cand una dintre parti se opune sau nu se prezinta la notar, este pe cale judecatoreasca.
Astfel, la stabilirea calitatii de mostenitor se va percepe o taxa de 50 lei/mostenitor, iar la stabilirea masei succesorale taxa va fi de 3% la valoarea masei succesorale.
cat timp a trecut de la decesul persoanei despre a carei succesiune se face vorbire? mostenitorii si-au exprimat dreptul de a accepta succesiunea? daca nu, atunci acest drept se prescrie in termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
luiza2008 a scris:

Cei care nu vor sa ia parte la succesiune vor fi declarati renuntatori.


Nu e chiar asa. Daca nu se prezinta la notar, acesta va fi obligat sa indrume partile in instanta. Daca au acceptat succesiunea si daca depun inscrisul in instanta, vor fi cuprinsi ca mostenitori, in cotele stabilite de lege, chiar daca nu se prezinta la proces la termenele stabilite.
Pertinenta opinia colegului Liviu.
Neprezentarea succesorului/succesorilor la notar,nu este urmata de declararea ca renuntator.Din contra notarul ,in respecatrea si aplicarea unitara a procedurii legale,are obligatia sa solicite la starea civila evidenta succesorilor defunctului a acrui masa succesorala se doreste a se dezbate.
Eventuali succesori care din vari motive nu inteleg sa se prezinte la dezbaterea succesiunii,urmeaza sa fie cuprinsi ca si mostenitori legali,in cotele legal stabilite

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Succesiune adrianateo adrianateo Buna ziua! As dori sa stiu ce, cota parte are un parinte care este in viata si cei patru copii dupa decedarea mamei, cat costa sa deschizi succesiunea, cine o ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Pantilie Nina Pantilie Nina Tata a decedat in 2004 luna decembrie, mama decedata in septembrie 2009 nu a fost facuta taxa de succesiune dupa tata.Suntem 3 frati. Fratele nu este de acord ... (vezi toată discuția)