avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri

am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine mie
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:30, 24 Martie 2014
Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Deci termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.
În cazul în care moştenitorii se înţeleg, dezbaterea succesiunii se face la notariat, iar costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, care diferă în funcţie de fiecare birou notarial.
Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari.
Dezbaterea la instanţa judecătorească
Dacă nu se ajunge la un acord de bunăvoie, dezbaterea succesiunii trebuie făcută la instanţa judecătorească de la locul ultimului domiciliu al defunctului, cu citarea moştenitorilor. Costurile în acest caz presupun taxa de timbru, care e de 50 lei pentru stabilirea calităţii fiecărui moştenitor, şi 3% din valoarea bunurilor masei succesorale.
În plus, dacă e necesară o expertiză de specialitate care să evalueze şi să decidă modalitatea de împărţire a bunurilor, reclamantul va suporta şi aceste costuri, precum şi, eventual, onorariul avocatului. Toate cheltuielile de judecată se vor împărţi în final, însă, între toţi moştenitorii, în funcţie de cotele fiecăruia.
Pentru dumneavoastra ca sotie supravoietuitore va revine o cota de 1/2 parte plus cota de 1/4 parte din cealalta cota de 1/2 parte impreuna cu cei trei copii adica 3/4 .


Ma scuzati, ma intereseaza si pe mine aceasta problema si
ii adresez domnului expert judiciar APET_R
o intrebare:

1. -daca in urma surorii tatalui, au ramas o casa si terenul,
tatal meu, ca si unic moştenitor,
poate sa declare la Notariat
adica poate sa dea o simpla Declaratie pe proprie raspundere
că acceptă moştenirea, fara a mai fi facute alte acte pt.dezbaterea succesiunii ?
( alte acte, cum ar fi: Anexele 23 si 24 - de la Primarie,

2. - daca dezbaterea succesiunii se va face la instanta
si nu la Notariat,
se va plati mai putin ( nu se va mai plati onorariul notarului, ... ) ?
Buna ziua.
fiind unic succesor, tatal dvs se va adresa unui notar pt aceasta problema. nu are de ce sa mearga in instanta, fiind unicul mostenitor al matusii dvs.
dumnealui trebuie sa dea declaratia de acceptare a succesiunii la notar, in termenul de 1 an de la data decesului defunctei . ulterior se va dezbate si succesiunea , nu exista un termen anume in acest sens .
costa mai putin dezbaterea succesiunii la notar, decat in instanta de judecata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa moartea mamei costinbiclea costinbiclea Dupa moartea mamei(acum 8 ani), un singur frate si-a manifestat dorinta de acceptare a succesiunii prin act notarial, fara sa-i anunte si pe ceilati frati.Tata ... (vezi toată discuția)
Solutie succesiune Hamann Hamann Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz: -ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil ... (vezi toată discuția)
Mostenire caradis caradis Buna ziua . In anul 2013 cumnatul si sora mea au facut actiune in instanta impotriva mea pentru a locui in imobilul mostenire de la parinti. Pentru sora nu ... (vezi toată discuția)