avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua . In anul 2013 cumnatul si sora mea au facut actiune in instanta impotriva mea pentru a locui in imobilul mostenire de la parinti. Pentru sora nu m-am opus dar pentru cumnat m-am opus si am castigat acesta neeavand nici un drept sa ceara sa locuiasca acolo. Mostenirea inca nu este dezbatuta. In 2015 sfatuita de cineva sora ma da in judecata dorind sa locuiasca in imobil ( desi eu nu m-am opus niciodata ) si instanta dispune ca acesteia sa i se permita ACCESUL in imobil.Sora da fuga la un executor intra in imobil cu cumntatul si se stabilesc acolo.Am fost la politie sa reclam ...acestia mi-au spus ca nu au ce sa faca .Pot merge sa i-l iau de mana sa il dau afara dar nu vreau scandal, asa ca m-am gandit la Ordonanta Presedentiala intrucat acesta imi incalca dreptul de mostenitor si locuieste acolo impotriva vointei mele. Este bine sau trebuie facut altceva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: caradis , utilizator 13:08, 10 Ianuarie 2016
Daca nu ati facut succesiunea sau nici macar nu ati facut un accept al succesiunii prin notar, ordonanta o faceti degeaba.
Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.

Acceptarea moştenirii se face in termen de un an, însă dezbaterea succesiunii poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului, pentru că este imprescriptibilă.

în cazul în care moştenitorii se înţeleg dezbaterea succesiunii se face la notariat , dar costurile presupun o serie de taxe, ce se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, diferă în funcţie de fiecare birou notarial.

Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari.
Dacă nu se ajunge la un acord de bunăvoie, dezbaterea succesiunii trebuie făcută la instanţa judecătorească de la locul ultimului domiciliu al defunctului, cu citarea moştenitorilor.

În plus, dacă e necesară o expertiză de specialitate care să evalueze şi să decidă modalitatea de împărţire a bunurilor, reclamantul va suporta şi aceste costuri, precum şi, eventual, onorariul avocatului. Toate cheltuielile de judecată se vor împărţi în final, însă, între toţi moştenitorii, în funcţie de cotele fiecăruia.

Mai multe pe [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
Vilb, utilizator
Exista pe rol PARTAJ JUDICIAR. Numai ca prin faptul ca sora si cumnatul meu locuiesc in imobilul mostenit acestioa imi incalca dreptul de uz si folosinta asupra imobilului. Neeavand nici o obligatie fata de cumnat doresc prin ORDONANTA PRESEDINTIALA sa-l evacuez din imobil, iar sorei sa-i cer sa-mi plateasca chirie fiindu-mi incalcate dreptul de uz si folosinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Succesiune laurca laurca as dorii daca se poate o clarificare daca in perioada de 6 luni nu se deschide succesiunea ,unul dintre ce-i 3 care suntem trecuti pe testament,ne doreste ... (vezi toată discuția)
Solutie succesiune Hamann Hamann Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz: -ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil ... (vezi toată discuția)