Daca nu ati facut succesiunea sau nici macar nu ati facut un accept al succesiunii prin notar, ordonanta o faceti degeaba.
Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Acceptarea moştenirii se face in termen de un an, însă dezbaterea succesiunii poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului, pentru că este imprescriptibilă.
în cazul în care moştenitorii se înţeleg dezbaterea succesiunii se face la notariat , dar costurile presupun o serie de taxe, ce se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, diferă în funcţie de fiecare birou notarial.
Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari.
Dacă nu se ajunge la un acord de bunăvoie, dezbaterea succesiunii trebuie făcută la instanţa judecătorească de la locul ultimului domiciliu al defunctului, cu citarea moştenitorilor.
În plus, dacă e necesară o expertiză de specialitate care să evalueze şi să decidă modalitatea de împărţire a bunurilor, reclamantul va suporta şi aceste costuri, precum şi, eventual, onorariul avocatului. Toate cheltuielile de judecată se vor împărţi în final, însă, între toţi moştenitorii, în funcţie de cotele fiecăruia.
Mai multe pe
[ link extern ]