avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune dupa moartea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune dupa moartea mamei

Dupa moartea mamei(acum 8 ani), un singur frate si-a manifestat dorinta de acceptare a succesiunii prin act notarial, fara sa-i anunte si pe ceilati frati.Tata si ceilalti frati nu au facut nici un demers pentru ca nu au stiut.Pana acum nu s-a dezbatut mostenirea; ceilalti frati si tata ce drepturi au la mostenirea mamei respectiv sotiei?
Cel mai recent răspuns: costinbiclea , utilizator 17:51, 20 Februarie 2017
Daca tatal si ceilalti frati s-au folosit de bunurile ce reprezinta maqsa succesorala se considera ca au acceptat tacit mostenirea si au aceleasi drepturi la mostenire ca si cel care si-a exprimat optiunea succesorala in termenul de un an de la decesul mamei.
De ex. tatal a platit impozit casei.
Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Deci termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii.
Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.
În cazul dvs, moştenitorii nu a facut dezbaterea succesiunii.
Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari, doar pe cale judecatoreasca.

Dezbaterea succesiunii la instanţa judecătorească
Dezbaterea succesiunii se face la instanţa judecătorească de la locul ultimului domiciliu al mamei, cu citarea tuturor moştenitorilor.
Costurile în acest caz presupun taxa de timbru, pentru stabilirea calităţii fiecărui moştenitor, şi 3% din valoarea bunurilor masei succesorale.
În plus, dacă e necesară o expertiză de specialitate care să evalueze şi să decidă modalitatea de împărţire a bunurilor, reclamantul va suporta şi aceste costuri, precum şi, eventual, onorariul avocatului. Toate cheltuielile de judecată se vor împărţi în final, însă, între toţi moştenitorii, în funcţie de cotele fiecăruia.

Tata are cota de 1/2 parte din intreaga masa succesorala, ca sot supravietuitor, iar ceilalti mostenitori din cota de 1/2 parte se imparte in cote egale pentru fiecare mostenitor, inclusiv tata.
Deci si ceilalti frati care nu si-au manifestat optiunea succesorala vin la succesiune cu aceleasi drepturi ca cel care si-a manifestat optiunea.
Da, au aceleasi drepturi. Tatal la cota de 1/4, iar copiii la 3/4 impreuna.
O declaratie de acceptare nu il face pe fratele dvs proprietar.
Fiti linistit, ca nu va exclude nimeni de la mostenire.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
raluk0207, utilizator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbatuta din anul 2000 Elizar68 Elizar68 Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine intr-o situatie.Tatal meu a decedat in anul 2000 si nu s-a dezbatut succesiunea.Mama mea traieste si noi suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)