avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea

Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an de la decesul tatalui sub pretextul ca este gratuit sau ca beneficiaza de o facilitate financiara.De asemenea doreste sa semnam in favoarea dumneaei, sora mea este de acord eu insa am cateva dubii. Am rugamintea daca imi poate raspunde cineva la cateva intrebari si anume:
- De ce facilitate financiara se beneficiaza sau daca este gratuita succesiunea in primul an de la decesul unuia dintre parinti?
- Cit costa o succesiune in cazul in care se depaseste termenul de 1 an?
- Avind in vedere ca succesiunea este imprescriptibila, dupa decesul si celui de al 2-lea parinte se poate face succesiunea daca nu s-a facut succesiunea dupa decesul primului parinte in aceleasi conditii(adica in termen de un an cu eventuala scutire financiara si fara obligativitatea de a avea succesiunea de la primul parinte facuta)?e
- In eventualitatea in care semnez in favoarea mamei, si dumneaei va vinde sau va da mostenire surorii mele, eu mai am vreun drept(banuiesc ca nu)dupa decesul sau?
- In cazul in care as semna in favoarea mamei as putea pune o clauza in actul de succesiune ca atita timp cat mama traieste sa nu vanda sau sa nu doneze proprietatea sa nimanui?
- In cazul in care nu semnez in favoarea mamei, in actul de succesiune este obligatoriu sa se specifice in mod expres pe linga suprafata de teren si numarul de camere sau care camere mi-ar reveni mie din partea defunctului meu tata, sau eu trebuie sa solicit acest lucru institutiei notariale?
Va multumesc si astept un raspuns din partea specialistilor.O seara buna in continuare si multa sanatate!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
oanastnc, utilizator
la avalansa de intrebari pe care le puneti mergeti la o consultatie la notar sau avocat. Cee ce trebuie sa stiti ca aveti termen de un an de la data decesului in care puteti renunta la succesiunea tatalui sau sa o acceptati. daca renuntati inseamna ca nu veti mosteni nimic . Pana in doi ani de la deces nu se plateste impozit pe succesiune care este de 1% din valoarea masei succesorale, in rest platiti onorariul notarului si eventualele cheltuieli de intabulare.
Dvs mosteniti cote parti din masa succesorala nu camere sau bunuri individuale pentru asta trebuie facut partaj dupa succesiune.
Succesiunea se poate dezbate oricand numai ca dupa doi ani de la deces se plateste acel impozit.
Va multumesc frumos pentru informatiile primite, cu toate ca as fi dorit raspunsuri la toate intrebarile mele, primiti recunostinta mea pentru amabilitatea si timpul dumneavoastra pe care mi le-ati acordat.
Trebuie sa intelegeti ca forumul va poate ajuta in linii mari, trasand niste idei generale,o consultanta la un specialist va va lamuri clar pe speta dvs. Aici nu se pot scrie cat intr o ora sau doua de consultatie.
Nu aveti nici o facilitate fiscala. Daca o dezbateti in termen de 2 ani de la deces nu veti fi obligat la plata impozitului (1% din valoarea masei succesorale).Daca veti renuntat dvs si sora, la succesiune vor veni celelalte rude ale tatalui dvs (frati, parinti, unchi, veri, etc) in ordinea claselor de mostenitori. Renuntarea nu este in favoarea cuiva ci pur si simplu, adica renuntati iar partea dvs o vor imparti ceilalti mostenitori. Succesiunea se poate dezbate dupa cel de al 2 parinte fara a fi dezbatuta prima succesiune, dar doar pe cota lui (tot ar trebui facuta si prima succesiune). In certificatul de mostenior sunt trecute toate bunurile si cota pe care o veti mosteni, daca doriti sa aveti individualizata partea de mostenire atunci trebuie sa faceti un partaj succesoral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Retragere din dezbaterea succesiunii userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)