O persoana si-a achizitionat prin programul 'prima casa' un apartament. Acum doreste sa-si reduca din costul ratei luand in spatiu pe cineva, incheind un contract de inchiriere, la a carui inregistrare la ANAF trebuie acordul bancii.Din pacate, banca NU isi da acordul.
Persoana in cauza a inaintat o adresa Min Fin Publice si a obtinut urmatorul raspuns:
'....a fost instituita obligativitatea mentinerii ipotecii legale de rang I in fav statului roman, respectiv a interdictiilor absolute de instrainare a locuintei sau a unei parti din aceasta pe 5 ani.......in actele normative care reglementeaza acest program nu exista nicio prevedere referitoare la forma si conditiile de emitere a acordurilor statului roman in ceea ce priveste inchirierea locuintelor achizitionate prin 'prima casa', CI DOAR O INTERDICTIE ABSOLUTA DE GREVARE A ACESTORA CU ALTE SARCINI PE TOATA DURATA FINANTARII'
Drept urmare :
1.Inchirierea este inclusa in 'instrainare'?
2.Grevarea este interzisa pe toata perioada finantarii insa banca isi motiveaza refuzul spunand ca TIMP DE 5 ANI ESTE IMPOSIBILA INCHIRIEREA DIN CAUZA GREVARII. Nu e absurd din moment ce instrainarea este interzisa pe 5 ani iar grevarea pe toata perioada?
3.In caz ca banca insista in refuzul ei, am vreo sansa in instanta de a obtine acel acord printr-o hotarare jud.?
E un abuz, inchirierea nu e instrainare, iar ea se noteaza ca sarcina in cartea funciara daca e pe o perioada mai mare de timp.. nu stiu 3 ani, 5 ani.
Ati putea incerca o actionare in judecata sau daca tot nu vrea statul bani, o inchiriere fara inregistrarea contractului la ANAF.
Prima casa
Lorena_Teo
Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu conditiile legate de programul Prima casa. Exista vreo lege prin care mi se interzice inchirierea cu contract de ... (vezi toată discuția)