avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune

Buna seara,
Intampin urmatoarea problema:
Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste.
A este primul asociat. Pe 01.05 acesta semneaza hotararea asociatului unic si contractul de cesiune prin care B devine asociat unic si administrator. Dosarul este depus la ONRC mai tarziu iar rezolutia iese tocmai pe 01.08. Incepand cu aceasta data B este asociat si administrator.
Problema este urmatoarea. Pe aceeasi data de 01.05, B a semnat un contract de cesiune si o hotarare aga prin care ii cedeaza partile sale sociale lui C dar nu scrie nimic despre cine va fi administrator. Deasemenea, C a semnat un act constitutiv actualizat in care scrie ca va fi administratorul firmei.
Este corect/legal ce a facut? Cum poate vinde ceva ce nu ii apartine inca? In hotararea aga nu trebuie sa scrie si ca B isi inceteaza mandatul de administrator si ca C va fi noul administrator?

Am redactat alt contract de cesiune(cu data de azi) si alta hotarare aga(tot cu data de azi) in care am mentionat ca administrator va fi D. Le-am trimis pe mail lui B si refuza sa semneze orice document cu data ulterioara de 01.05. Deasemenea nu este de acord ca D sa fie administrator pentru ca ea nu a vorbit asa cu avocatul pe 01.05.

O scurta completare. B este de parere ca din moment ce a semnat contractul de cesiune si hotararea prin care cedeaza partile sociale, nu mai are nici o legatura cu firma, chiar daca acestea nu au fost depuse si admise la ONRC.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2013
Alexandru Arsu, Contabil
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 21:38, 18 August 2013
e legal ce a facut. cum sa nu ii apartina inca, daca la aceeasi data a dobandit partile sociale? inscrierea la ORC are efect de opozabilitate, nu de valabilitate a cesiunii.
chiar daca in contractul de cesiune nu scrie cine va fi administrator, evidend ca C, in calitate de unic asociat, a modificat actul constitutiv in sensul ca este administrator.
nu vad nicio problema.
porniti de la premisa gresita ca inscrierea la ORC este conditie de validitate, ceea ce e fals.
Am inteles, multumesc.

De curand au avut un control de la ITM si au dorit sa stea de vorba cu B pe motiv ca in certificatul constatator ea este administrator. Nu i-a interesat de contractul de cesiune, hotararea aga si noul act constitutiv care inca nu au fost depuse.
da, tocmai pt ca inscrierea la orc are ca efect opozabilitatea fata de terti.
noi mai devreme am vb despre valabilitatea cesiunii, adica altceva.
valabilitate in situatia aratata= a vandut cine trebuia, ce trebuia, etc?
opozabilitate fata de terti= ce stiu altii despre societate? de ce drepturi, puteri de reprezentare, etc. se pot prevala ca exista pt societate?
Va recomand sa cititi cu mare atentie art. 202 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, astfel la alin. 2 indice 4 se arata ca: ,, transmiterea partilor sociale va opera in lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie prevazut la art. 62, iar daca a fost formulata o opozitie la data comunicarii hotararii de respingere a acesteia", iar la art. 203 alin. 1 ,, Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registru comertului si in registrul de asociati al societatii" iar la alin.2 ,, transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registru comertului".
Modificarea art 202 Legea nr. 31/1990 prin OUG 54/2010 a avut drept scop stavilirea fenomenului de cesiune de parti sociale catre persoane din afara societatii( de multe ori cu un scop bine tintit) sau a acestor cesiuni mascate de tip ,,suveica".
De altfel, cesionarii pot fi persoane incapabile sau cu fapte incrise in cazierul fiscal ce ii fac incombatibili cu detinerea calitatii de asociat sau administrator. In acest caz, registrul comertului va refuza sa ii inscrie cu calitatea care chipurile le-o confera hotararea asociatilor sau contractul de cesiune. Acest lucru nu este valabil insa la societatile pe actiuni cu actiuni la purtator.
Trebuie mentionat ca in conformitate cu art. 22 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, comerciantul are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului in cel mult 15 zile de la data actelor si faptelor supuse inregistrarii a oricaror mentiuni de natura a aduce modificari actului constitutiv. Nu este de ignorat nici art. 26 indice 1 din aceeasi lege care confera ONRC legitimare procesuala activa, acesta avand posibilitatea de a interveni in instanta daca constata ca nu sunt respectate cerintele generale ale activitatii comerciale.
Intre parti, da, actul poate fi valabil, dar daca nu este inregistrat in registrul comertului in conditiile si termenele impuse de lege se pot genera probleme care isi pot gasi rezolvarea sau nu, in procese interminabile si cu eforturi financiare pe masura.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Procedura cumparare jumatate din firma. silviuwow silviuwow Buna ziua, cine imi poate spune si mie va rog care e procedura in cumpararea unei jumatati dintr-o firma? (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)