avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis fara a elibera dovada de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis fara a elibera dovada de circulatie

Azi am avut ghinionul de a-mi aparea un pieton in fata masinii pe trecerea de pietoni. Pe banda 1 era parcata o masina in fata unei treceri de pietoni (in masina se afla soferul), eu circulam cu viteza mica, maxim 35km/h, deoarece era acea masina nu aveam cum sa vad acel pieton, am pus frana si am oprit imediat masina fara al atinge pe pieton. Problema e ca in zona se afla un echipaj de politie, care m-a tras imediat pe dreapta, m-a legitimat, a retinut pietonul implicat in eveniment ca martor, iar mie mi-a retinut permisul pt ca nu am acordat prioritate. Deoarece nu am vrut sa semnez procesul verbal a refuzat sa imi dea dovada de circulatie, cu toate ca eu nu aveam domiciliul in acea localitate. Cand l-am intrebat ca de ce nu-l ia la intrebari si pe cel care a parcat in fata trecerii a spus ca poate lua ca martor pe cine vrea el si insista ca acea masina acorda prioritate, ca nu era parcata, apoi a inceput sa vorbeasca urat cu mine si pe tot parcursul acestui dialog agentii rutieri au stat in masina. Am fost la sectia de politie, dar nu am reusit sa rezolv nimic deoarece era doar ofiterul de serviciu, dar mi-a spus ca pot circula 15 zile chiar daca nu mi-a fost acordata dovada. Dar daca sunt oprita in trafic de politie si permisul meu e retinut si nu am acea dovada de circulatie se poate considera ca circul cu permisul suspendat si pot lua amenda? Este posibil sa il ia ca martor pe pietonul implicat? Mentionez ca nu eram singura in masina si acea persoana a participat la toata discutia cu agentii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tomalenuta , utilizator 15:42, 17 August 2013
Cea mai buna arma a apararii este atacul. Mai bine formulate o plangere pentru abuz impotriva politistului respective in care aratati exact ce ati precizat si aici, insistand pe faptul ca v-a retinut permisul abuziv. De asemenea, trebuie sa contestati si procesul-verbal, in termenul legal. Cred ca un avocat va poate sfatui mai concret, la speta.Bafta.
Aceeasi problema la nesfarsit. Semnarea procesului verbla nu inseamna recunoasterea faptei! Scrie foarte clar "Am luat la cunostinta", nu scrie "Recunosc fapta". In calitate de conducator auto ar trebui sa aveti cunostinta despre faptul ca aveti dreptul sa formulati obiectiuni cu privire la continutul procesului verbal si dreptul sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare.
Comportamentul agentului de politie poate face obiectul unei sesizari adresate conducerii politiei rutiere in conditiile in care puteti si prezenta dovezi, respectiv nominalizarea martorilor care au participat la discutie.
Daca pana la inceperea perioadei de suspendare sunteti surprinsa in trafic fara dovada cu drept de circulatie puteti fi amendata ptr lipsa documentului care va da dreptul sa circulati pe drumurile publice.
Ceea ce este foarte adevarat este faptul ca politistul trebuie sa elibereze o dovada e retinerii permisului de conducere, cu sau fara drept de circulatie, functie de regulile de circulatie incalcate, chiar daca conducatorul auto refuza semnarea procesului verbal din diverse motive (are si acest drept dar asta inseamna doar o amanare a deznodamantului) iar codul rutier nu prevede clar ce se face in acest caz.
Conform legislatiei procesul verbal se trimite in termen de 30 de zile de la intocmire astfel ca politia are posibilitatea sa il trimita in ultimele 5 zile iar conducatorul auto poate fi pieton aproximativ 10-15 zile dupa expirarea valabilitatii dovezii cu drept de circulatie. Dar acesta esre riscul celui care a refuzat semnarea procesului verbal de contraventie.
In cazul in care conducatorul auto refuza semnarea procesului verbal atunci politia ar trebui sa elibereze o dovada inlocuitoare a permisului de conducere fara drept de circulatie drept dovada a retinerii permisului de conducere chiar daca ptr fapta savarsita legislatia prevede eliberarea unei dovezi cu drept de circulatie.

oug195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. –
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

hg1391
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numarul si seria actului de identitate sau, în cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului în care a fost savârsita, precum si aratarea tuturor împrejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; numarul punctelor-amenda aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitarii, de catre persoana fizica, în termen de cel mult 2 zile lucratoare a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, sanctiunea contraventionala complementara aplicata si/sau masura tehnico-administrativa dispusa; indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnatura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.
(2) În cazul în care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal, agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. În acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.
(3) Atunci când contravenientul a fost sanctionat cu amenda, odata cu copia procesului-verbal (exemplarul nr.2), acestuia i se va comunica si înstiintarea de plata, în care se va face mentiunea cu privire la obligativitatea achitarii amenzii la institutiile abilitate sa o încaseze, potrivit legislatiei în vigoare, în termen de 15 zile de la comunicare, în caz contrar urmând sa se procedeze la executarea silita.
(5) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mentiuni”, sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
(6) În cazul în care pentru fapta savârsita se dispune ca masura tehnico-administrativa retinerea permisului de conducere si/sau a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau a placutelor cu numarul de înmatriculare ori de înregistrare, odata cu încheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei agentul constatator elibereaza si o dovada înlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz, al carei model este prevazut în anexa 1B.


Dupa cum se poate constata din cuprinsul art. 180 alin. (6) agentul este obligat sa elibereze dovada inlocuitoare indiferent daca contravenientul semneaza sau nu procesul verbal de contraventie deoarece nu este precizat acest lucru.
Puteti depune o sesizare in care sa reclamati faptul ca nu v-a fost eliberata dovada inlocuitoare a permisului de conducere chiar daca retinerea permisului ptr neacordarea de prioritate este justificata.
Solicitati temeiul legal in baza caruia nu v-a fost eliberata dovada inlocuitoare si ce s-ar fi intamplat daca ati fi fost verificata in trafic si nu aveati dovada inlocuitoare cu drept decirculatie.
Cel putin veti avea satisfactia sanctionarii agentului respectiv, daca se va produce, politia avand obligatia de a va transmite un raspuns in termen de 30 de zile de la depunerea sesizarii.

Acum depinde daca erati in tranzit sau in localitatea de resedinta deoarece plangerea trebuie depusa la judecatoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
cyan, moderator
Buna ziua si va multumesc pt raspunsuri,
Agentul care mi-a intocmit PV nu a adus nici un martor pentru refuzul meu de a semna, ii poate considera ca martori pe colegii lui? Poate lua ca martor pe pietonul implicat in eveniment?
Nu poate avea calitatea de martor un alt agent de politie. Pietonul poate fi luat drept martor asistent iar acesta trebuie sa confirma doar refuzul conducatorului auto de a semna procesul verbal de contraventie si nu savarsirea faptei. Acesta poate fi solicitat sa depuna marturie in proces atat de politie cat si de conducator auto daca acesta considera ca nu a savarsit o contraventie.
Daca pietonul se afla angajat pe trecerea de pietoni nu aveti nicio sansa in contestarea procesului verbal. Va ramane doar sesizarea impotriva agentului de politie daca considerati ca s-a adresat necorespunzator. Politistul, in exercitarea atributiilor sale are obligatia de a se comporta civilizat si adresa

Legea 360/2002 privind statutul politistului
ART. 3
Politistul isi desfasoara activitatea profesionala in interesul si in sprijinul persoanei, comunitatii si institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii, cu respectarea principiilor impartialitatii, nediscriminarii, proportionalitatii si gradualitatii.
ART. 41
Politistul este dator:
b) sa dovedeasca solicitudine si respect fata de orice persoana, in special fata de grupurile vulnerabile, sa isi consacre activitatea profesionala indeplinirii cu competenta, integritate, corectitudine si constiinciozitate a indatoririlor specifice de serviciu prevazute de lege;
Va multumesc!
Daca fac contestatie procesului verbal si pierd in instanta la ce costuri ar trebui sa ma astept?

Alte discuții în legătură

Am dreptul la o alta dovada? dariusnego dariusnego Buna ziua, In data de 17.05.2012 mi s.a retinut permisul de conducere pt neacordare de prioritate la pietoni si am primit dovada de circulatie timp de 15 ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez cu politia rutiera ??? mariusbratfalean mariusbratfalean Buna ziua, Am fost oprit de Politia Rutiera (doi politisti) si mi s-a retinut permisul pentru o presupusa neacordare de prioritate. Mi s-a intocmit proces ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere lili ticala lili ticala Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile pe motiv ca nu am acordat prioritate la o trecere de pietoni .Agentul de politie a sustinut ca are ... (vezi toată discuția)