avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Este ilegal sau nu - motostivuitorist cu autorizatie ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Este ilegal sau nu - motostivuitorist cu autorizatie expirata

Lucrez la o firma cu capital strain cu peste 1000 de angajati cu functia de motostivuitorist depozit , l-a angajare aveam avizul iscir valabil dupa un an s-a schimbat legislatia si s-au schimbat avizele iscir si eu si m-ai multi colegi cu carnete iscir model vechi lucram fara forme legale fiind expirate avizele iscir ce putem face an aceasta situatie sa sesizam ITM sau sa dam fabrica an judecata deoarece nu ne reanoeste documentele pe functia care santem angajati ele ne mai find valabile si nu te poti angaja nici unde pe o pozitie similara , eu am fost la alta firma si mi-a confirmat c-a autorizatia este expirata cu toate ca este vizata .
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 17:49, 24 August 2013
Imi pare rau, dar sunteti in eroare. Avizul ISCIR va APARTINE. Este actul care va permite sa desfasurati o activitate. Pe el apare numele dvs, nu al firmei, dvs. personal - in baza acelui act - putand lucra pe aceasta functie INDIFERENT la care firma. Deci, avizul ISCIR nu este al firmei la care lucrati in acest moment, iar firma nu are obligatia sa depuna diligente ca sa vi-l prelungeasca. Va poate insa ajuta in sensul ca va da timp liber sa mergeti la cursuri ori la examen, ori sa va deconteze costurile. Atat. Dvs. personal (si nimeni altcineva) aveti obligatia - daca doriti sa lucrati in continuare ca motostivuitorist - sa va ingrijiti sa aveti atestatele necesare. Si asta chiar daca firma v-a ajutat sa va luati avizul initial. Daca firma va sesiza acest lucru are dreptul sa va desfaca contractul de munca pentru ca nu mai indepliniti conditiile de angajare pe pozitia pe care o ocupati. Inchipuiti-va o situatie similara: un medic care isi pierde atestatul de practica ori ii expira, il prelungeste spitalul unde lucreaza? NU. Un sofer de TIR obtine dreptul sa conduca ptr.ca e angajat la o firma de transport ori e angajat pentru ca face dovada ca stie sa conduca un TIR? Deci, nu faceti valuri si nu va grabiti sa dati pe nimeni in judecata. Faceti cerere la personal sa va dea concediu ca sa puteti umbla sa va preschimbati atestatul si sa va deconteze costurile. Cand nu veti mai lucra la aceasta firma, daca aveti atestatul ISCIR valabil, cu el va puteti angaja altundeva. Nu vi-l retine firma.
edina, dvs. sunteti intr-o grava eroare. Asocierile dvs. cu soferul de TIR nu au nicio legatura cu genul de autorizatie pe care o detine un motostivuitorist. Daca va referiti la faptul ca motostivuitoristul trebuie sa detina carnet de sofer categoria B pentru a fi autorizat ISCIR ca motostivuitorist, atunci obtinerea formularului nou de carnet de sofer revine ca sarcina detinatorului acestuia.

In Legea ssm nr. 319/ 2006 se mentioneaza ca obligatie a angajatorului la
-art.13 lit.i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică;

Pentru realist.
Sesizati in scris ITM pentru faptul ca lucrati/ ati lucrat la negru si respectiv daca in prezent aveti contract individual de munca, pentru neindeplinirea obligatiilor sale, legale, de catre angajator, privind actualizarea autorizatiilor.
Nu inteleg ce doriti sa spuneti: ".... mi-a confirmat c-a autorizatia este expirata cu toate ca este vizata."
DL. Gigipopa, in mod normal nu v-as fi raspuns, insa ati interpretat total eronat atat postul dlui. realist, raspunsul meu, cat si prevederile legale si, pe cale de consecinta, nu i-ati dat utilizatorului un raspuns pertinent. Stivuitoristul este o meserie pe care trebuie sa o stapanesti ca sa fii angajat. Realist , de altfel, a spus clar ca la angajarea sa la firma AVEA carnetul, nu l-a obtinut de la firma. Stivuitoristul este o persoana fizica instruita si autorizata care manevreaza stivuitoare, indiferent de tipul si destinatia acestora. Stivuitoristii sunt autorizati numai de catre ISCIR/firmele autorizate.. Avizul ISCIR se primeste nominal, si - pentru a putea sa te prezinti la cursuri si examinare - nu trebuie sa ai un loc de munca in domeniu. Sunt cursuri de formare profesionala a adultilor. Oricine il poate obtine chiar si ca hobby. Ulterior obtinerii lui, posesorul poate lucra la orice firma in perioada lui de valabilitate. Ori, il poate tine la sertar. Nu stiu de unde ati inteles dvs. ca realist nu are contract de munca (ca munceste la negru, dupa cum ati scris). Ingrijorarea sa se referea la faptul ca nu mai are viza pentru a lucra ca motostivuitorist (intre timp schimbandu-se tipizatele). Atat. Si se intreba in ce masura poate sa dea in judecata societatea pentru ca aceasta sa-i prelungeasca autorizatia ISCIR. Cred ca raspunsul meu a fost clar ca societatea nu are cum sa faca cursuri - daca e cazul - in locul lui. In ceea ce priveste exemplul dat de mine cu soferul de TIR...e evident ca n-ati inteles la ce ma refeream. Si, da, asa cum ati spus, societatea "trebuie sa ia masuri" si sa faciliteze - daca este cazul - salariatului reatestarea (scoatere din productie, eventual suportarea totala/partiala a costurilor). Insa exact acest lucru l-am subliniat si eu. Ori poate ne spuneti ce alte masuri ar fi obligata societatea sa ia? Nu vad de ce l-ati incurajat sa faca plangeri la ITM. In loc sa se uite la carnetul de stivuitorist ca la drobul de sare din poveste, nu este mai logic sa se indrepte spre dep.resurse umane si sa incerce sa vada daca are sau nu o problema reala, daca avizul mai este valabil sau nu? Si daca nu mai este, sa solicite societatii "sa ia masuri" , adica sa-i faciliteze participarea la stagiul de instruire in vederea reautorizarii? De vreme ce el deja banuieste ca exista o problema, in loc sa o rezolve, persista sa stea in ilegalitate, justificarea sa fiind ca nu l-a tras nimeni de maneca pana acum? Nu este interesul sau in primul rand sa-si reautorizeze MESERIA, nu pozitia din firma? Ca azi e sau nu in firma, insa cu meseria ramane. Si, dupa cum a spus realist, "deja" s-a dus la o alta firma.
Si, referitor la ceea ce spuneati ca nu intelegeti:

"Extrase din CR8-2009
(1) Personalul de deservire a instalatiilor/echipamentelor care detine autorizatii cu o vechime mai mare de 4 ani, are obligatia obtinerii talonului pentru vize anuale care însoteste autorizatia în conditiile prevazute la capitolul IV, sectiunea a 3-a, în maxim 3 ani de la aprobarea prezentei prescriptii tehnice ( adica pana in 08 februarie 2012 ).
(2) Personalul de deservire a instalatiilor/echipamentelor care detine autorizatii cu o vechime de cel mult 4 ani, are obligatia obtinerii talonului pentru vize anuale care însoteste autorizatia în conditiile prevazute la capitolul IV, sectiunea a 3-a, în maxim 4 ani de la aprobarea prezentei prescriptii tehnice ( adica pana in 08 februarie 2013 )."

Sa vada realist unde se incadreaza.

Deci, sincer nu vad unde a fost "grava" mea eroare. Toate cele bune.
Edina nu vreau sa intru in discutii contradictorii cu dvs. Instanta de judecata va asculta punctul dvs. de vedere, ca avocat, dar cred ca va lua o hotarare in functie de art. de lege precizat de mine, in cazul efectuarii unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
Am mentionat art.13 lit.i) din legea ssm care sustine punctul meu de vedere si care este avut in vedere de catre inspectorii de munca, care verifica existenta autorizatiilor.
Angajatorul trimite periodic la cursuri, lucratorii, in timpul programului de lucru, pe cheltuiala sa, pentru obtinerea unei noi autorizatii sau reinoirea unei autorizatii deja detinute de catre lucratori. De asemenea, tot pe cheltuiala sa, angajatorul va obtine viza anuala pentru lucrator. Firma nu participa fizic la cursuri, doar are obligatia de a trimite lucratorii sa urmeze aceste cursuri.
CR 8 - 2009 nu contrazice punctul meu de vedere, fiind vorba de autorizarea unei meserii, pentru un lucrator, nu de costurile care trebuie sa fie suportate de catre angajatorul lucratorului respectiv.
Cele mentionate de dvs. pot fi aplicabile daca cineva nu are statut de angajat si doreste sa detina in continuare autorizatia respectiva, ca pe un hoby sau eventual ca un atuu pentru o eventuala angajare. De altfel si dvs. mentionati: ".... Avizul ISCIR se primeste nominal, si -pentru a putea sa te prezinti la cursuri si examinare - nu trebuie sa ai un loc de munca in domeniu. Sunt cursuri de formare profesionala a adultilor. Oricine il poate obtine chiar si ca hobby......" In acest caz, cursurile se fac pe cheltuiala individului sau a Agentiei de ocupare a fortei de munca daca individul este inregistrat ca somer si doreste sa urmeze acest curs/ meserie, ca o facilitate pentru angajare viitoare.
Talonul pentru vize este cu totul altceva decat autorizatia. Acesta insoteste autorizatia (valabilitate 4 ani). Fiind deja angajat, pentru lucrator talonul este pus la dispozitie de catre angajator. De altfel, realist mentioneaza in postarea sa ca are viza anuala.
Mai mentionati: "... Nu este interesul sau in primul rand sa-si reautorizeze MESERIA, nu pozitia din firma ? ... "
Poate fi interesul angajatului sa detina autorizatia respectiva, motiv pentru care poate sa sesizeze angajatorul in scris, daca acesta uita sau nu este interesat, dar obligatia pentru a se obtine toate documentele legale (autorizatii) conform Legii ssm o are angajatorul, nu lucratorul.
De altfel puteti observa ca in Legea ssm nr. 319/ 2006 se mentioneaza:
-art.41 Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 39 alin. (2)-(9) şi art. 40 se aplică angajatorilor.
-art. 39 al.(1) Constituie contravenţii faptele săvârşite de angajatorii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege.
al.(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
Referitor la munca la negru, realist a scris: "....eu si m-ai multi colegi cu carnete iscir model vechi lucram fara forme legale fiind expirate avizele iscir ..... " Posibil am inteles eu gresit, ca lucreaza la negru.
Pentru a i se admite cererea de chemare in judecata a firmei, angajatul trebuie sa parcurga niste etape, motiv pentru care i-am sugerat sesizarea in scris a ITM pentru autorizatie.
edina a scris:


"Extrase din CR8-2009
(1) Personalul de deservire a instalatiilor/echipamentelor care detine autorizatii cu o vechime mai mare de 4 ani, are obligatia obtinerii talonului pentru vize anuale care însoteste autorizatia în conditiile prevazute la capitolul IV, sectiunea a 3-a, în maxim 3 ani de la aprobarea prezentei prescriptii tehnice ( adica pana in 08 februarie 2012 ).
(2) Personalul de deservire a instalatiilor/echipamentelor care detine autorizatii cu o vechime de cel mult 4 ani, are obligatia obtinerii talonului pentru vize anuale care însoteste autorizatia în conditiile prevazute la capitolul IV, sectiunea a 3-a, în maxim 4 ani de la aprobarea prezentei prescriptii tehnice ( adica pana in 08 februarie 2013 )."

Sa vada realist unde se incadreaza.

Deci, sincer nu vad unde a fost "grava" mea eroare. Toate cele bune.


Daca tot ati reprodus din PT CR 8-2009 tr sa continuati si cu alin 3

Art. 78 (1) Personalul de deservire a instalaţiilor/echipamentelor care deţine autorizaţii cu o
vechime mai mare de 4 ani, are obligaţia obţinerii talonului pentru vize anuale care însoţeşte
autorizaţia în condiţiile prevăzute la capitolul IV, secţiunea a 3-a, în maxim 3 ani de la
aprobarea prezentei prescripţii tehnice.
(2) Personalul de deservire a instalaţiilor/echipamentelor care deţine autorizaţii cu o
vechime de cel mult 4 ani, are obligaţia obţinerii talonului pentru vize anuale care însoţeşte
autorizaţia în condiţiile prevăzute la capitolul IV, secţiunea a 3-a, în maxim 4 ani de la
aprobarea prezentei prescripţii tehnice.
(3) Pentru personalul de deservire a instalaţiilor/echipamentelor prevăzut la alin. (1) şi (2)
prelungirea valabilităţii autorizaţiei în intervalele de timp precizate se efectuează prin
semnarea şi aplicarea ştampilei proprii de către operatorul RSVTI, în rubrica "vize anuale"
din autorizaţia deţinută.


(RSVTI) -operator responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor
- persoană fizică autorizată de către ISCIR pentru supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor care se supune prevederilor prescripţiilor tehnice care este angajat sau in relatii contractuale de prestari servicii cu deţinătorul/utilizatorul maşinilor de ridicat

Dealtfel in PT R 1-2010 se precizeaza ca
Art. 108 (1) Deţinătorul/utilizatorul maşinilor de ridicat are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:
m) să ia măsuri corespunzătoare astfel ca RSVTI precum şi personalul de deservire a maşinilor de ridicat să-şi poată îndeplini în condiţii bune sarcinile prevăzute.

Art. 131 RSVTI are următoarele obligaţii şi responsabilităţi:
g) să efectueze examinarea personalului de deservire şi a personalului auxiliar de deservire, cu respectarea prevederilor prescripţiei tehnice aplicabile; să organizeze reexaminarea periodică anuală a personalului de deservire şi a personalului auxiliar de deservire, să participe în comisia de reexaminare şi să consemneze în autorizaţie/carnet rezultatul examinării;

Iar prin LEGE Nr. 64 din 21 martie 2008 privind functionarea în conditii de sigurantă a instalatiilor sub presiune, angajatorul este obligat

ART. 14 Persoana fizică sau juridică ce detine/utilizează o instalatie/echipament are
următoarele obligatii si responsabilităti conform prescriptiilor tehnice:
e) să folosească pentru utilizarea instalatiei/echipamentului numai personal de deservire
autorizat;


Aceasta fiind prevederile din legislatia specifica cred ca este destul de clar exprimata obligatia angajatorului privin autorizarea exercitarii meseriei prin art 13 lit. i) din Legea 319/2006
i) sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica;
Ca sa nu mai spunem ca folosirea de personal neautorizat in exploatarea masinilor de ridicat este considerata ca exploatarea necorespunzatoarea a acestora
Art. 39. - (9) Constituie contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind:
l) asigurarea exploatarii fara pericole a recipientelor butelii cu gaze comprimate sau lichefiate, a instalatiilor mecanice sub presiune si a celor de ridicat, a conductelor prin care circula fluide sub presiune si a altor asemenea echipamente de munca;

In concluzie eu va recomand sesizarea de indata a ITM-ului.


Ultima modificare: Vineri, 23 August 2013
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizația de stivuitorist Ionut Toma Ionut Toma Salutare, încă de la angajare autorizația de stivuitorist a fost luată de către firma unde lucrez. Întrebarea mea este daca ceea ce au făcut ei este ... (vezi toată discuția)
Stivuitoare - cu sau fara atestare iscir? pfm18i pfm18i Buna ziua, Pentru stivuitoare este obligatorie adeverinta ISCIR? Daca avem norme interne pentru utilizarea (moto - electro) stivuitoarelor, lucratorii care ... (vezi toată discuția)
Revalidarea autorizație iscir ,motostivuitor. Mitta babun Mitta babun Acum 8 ani am făcut cursul de motostivuitorist si m-am angajat la firmă (x) că Motostivuitorist , în urma cursului am primit carnetul iscir ,vizat pentru ... (vezi toată discuția)