avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Mai este în vigoare prevederea potrivit cãreia ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Mai este în vigoare prevederea potrivit cãreia petentul a cãrui plângere era respinsã era obligat la cheltuieli judiciare?


Prin introducerea obligatiei platii taxei de timbru la formularea plangerilor contraventionale, a fost abrogat art. 36 care prevedea obligarea petentului la plata cheltuielilor judiciare catre stat ?
Daca da, care ar fi textul normativ unde pot gasi acest lucru ( faptul ca petentul nu mai poate fi obligat la cheltuieli judiciare catre stat ) si cand a intrat in vigoare?

Va multumesc frumos !
nu e vb de plata cheltuielilor judiciare, ci de plata taxei judiciare de timbru.
la plangerea contraventionala aveti obligatia de a plati o taxa judiciara de timbru de 20 de lei
ART. 19 din OUG nr 80/2013 intrata in vigoare la data de 26 iune 2013
În materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei.
Buna ziua ! In acest caz ce se intampla cu art. 36 alin. 2 din O.G. 2/2001 introdus la 15.02.2013 - care prevede ca in caz de respingere a plangerii contraventionale , petentul va fi obligat la cheltuieli judiciare catre stat ?
Începând cu data de 15 februarie 2013, data intrării în vigoare a Legii nr. 76/2012, art. 36 din O.G. nr. 2/2001 a avut următorul conţinut:
ART. 36
(1) Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, recursul formulat împotriva hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plângerea, precum şi orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciară de timbru.
(2) În cazul în care plângerea a fost respinsă, petentul va fi obligat la cheltuieli judiciare către stat.

Art. 36 din O.G. nr. 2/2001 a fost modificat prin art. 53 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. De la intrarea în vigoare a acestui act normativ, persoanele ale căror plângeri contravenţionale sunt respinse nu mai pot fi obligate la cheltuieli judiciare către stat.
ART. 53
Articolul 36 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 36. – Pentru plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, pentru recursul formulat împotriva hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plângerea, precum şi pentru orice alte cereri incidente se percep taxele judiciare de timbru prevăzute de lege.”
Buna ziua,

In ce cont se platesc cei 20 RON ca taxa judiciara de timbru ?
1. In contul de trezorerie al instantei din localitatea Focsani, jud. Vrancea ([ link extern ] )
sau
2. In contul primariei sectorului 2 unde are contravenientul domiciliul ?

Multumesc
contul primariei unde domiciliaza cel ce face contestatia

Alte discuții în legătură

Ce sumã de bani plãtesc dacã pierd o plângere contravenționalã? anamariacelik anamariacelik buna ziua daca depun contestatie la amenda de 300 lei,primita in baza legii 62/91,ce taxe trebuie sa suport daca nu obtin anularea? Va multumesc (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti daca la depunerea cererii de recurs pt anularea unei amenzi de circulatie (procesul a fost sub vechilul cod civil) trebuie platita taxa ... (vezi toată discuția)