Cum se obtine indemnizatia de somaj pentru persoane absolvente de o scoala liceu ,postliceala,facultate etc?
Cat este aceasta ?
Pe ce perioada se acorda?
Daca intri in concediu medical pe perioada somajului ca absolvent se prelugeste aceasta?
Cat este indemnizata in timpul concediului medical?
Care este durata de timp de la care incepe sa se acorde indemnizatia de somaj dupa prezentarea planului de mediere?
1. Un absolvent al unei forme de invatamant trebuie sa se inscrie la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
2. Indemnizatia de somaj este de 250 lei lunar timp de 6 luni.
3. - O persoana aflata in somaj indemnizat poate beneficia de concedii medicale
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza avand ca baza de calcul veniturile brute pe cel putin o luna de indemnizatie de somaj.
4. Concediile medicale suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
7. Pentru informarea amanuntita a dvs. va recomand sa cititi Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata ultima data de Legea 250/2013.
Interventie moderator:
- V-am mai atras atentia, nu demult, ca dvs. nu puneti intrebari care va intereseaza direct si ati raspuns ca intrebati pentru cunostinte ale dvs.
- Impresia mea este ca dvs. profitati de raspunsurile gratuite de pe acest forum pentru a avea anumite beneficii.
- Daca este asa va recomand sa cititi actele normative care va intereseaza si sa nu luati totul de-a gata de aici.
Domnule moderator nu incerc sa profit de raspunsuri pentru a obtine beneficii unele sunt pentru mine insumi altele pentru alte persoane care din pacate nu dispun de internet si ca atare nu pot scrie pe acest forum,raspunsurile care sunt pentru alte persoane le transmit acestora fara a percepe orice fel de suma de bani sau alte foloase materiale.
va multumesc pentru rapspuns .