avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract chirie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract chirie

Buna ziua, de curand am cumparat un imobil cu un chirias, persoana juridica, care "cica" ar avea contract de chirie incheiat cu vechiul proprietar. Mentionez ca eu am devenit proprietar luna aceasta iar chiriasul "cica" are contract pana la sf lunii. Intrebarile sunt:
1. contractul de chirie incheiat intre o pers. fizica si o pers. juridica, nu se anuleaza de cand se schimba proprietarul ???
2. proprietarul a adus la banca (imobilul a fost luat prin programul Prima Casa) o adeverinta de la Fisc cum ca imobilul este "degrevat de orice sarcina"......daca exista acel contract de chirie, nu trebuia sa fie specificat in acea adeverinta de la Fisc ???
3. exista si alte tipuri de contracte de chirie care sa fie legale dar fara sa figureze la Fisc ???
Intreb ptr ca nu am vazut acel contract de chirie, la propriu, si am impresia ca sunt mintit in legatura cu acel contract. Precizez ca nu am de gand sa arunc firma in strada pana la sf lunii dar nu sufar persoanele care ma prostesc in fata.
In speranta unor raspunsuri si sfaturi, multumesc anticipat !!!
Cel mai recent răspuns: androidul , utilizator 14:04, 19 August 2013
1-Depinde de clauzele contractual asumate de parti
Daca nu este inregistrat contractul de locatiune,daca exista acel contract,pentru solutionare,se impune sa studiati atent clauzele asumate de parti,functie de care puteti opta varianta favorabila dvs
2-Posibil ca documentul sa fie emis de catre OCPI
3-Obligatia inregistrarii contractului de locatiune la autoritatea fiscala revine in exclusivitate in sarcina locatorului,care in multe situatii,pentru a nu achita obligatiile fiscale aferente,nu inregistreaza contractul
Trebusoara sta cam asa: Pentru ca respectivul contract de inchiriere sa va fie opozabil (adica, printre altele, sa fiti obligat sa permiteti in continuare chiriasului sa stea in acel imobil), trebuie ca sa FI FOST INSCRIS in cartea funciara INAINTE ca dumneavoastra sa cumparati imobilul. Daca nu a fost inscris, ii puteti da afara! ... oricum, chiria trebuie sa v-o plateasca dumneavoastra!
ynocentta a scris:

1-Depinde de clauzele contractual asumate de parti
Daca nu este inregistrat contractul de locatiune,daca exista acel contract,pentru solutionare,se impune sa studiati atent clauzele asumate de parti,functie de care puteti opta varianta favorabila dvs
2-Posibil ca documentul sa fie emis de catre OCPI
3-Obligatia inregistrarii contractului de locatiune la autoritatea fiscala revine in exclusivitate in sarcina locatorului,care in multe situatii,pentru a nu achita obligatiile fiscale aferente,nu inregistreaza contractul

1. Clauzele, posibile, care au fost specificate in contract, raman valabile daca s-au schimbat proprietarii ?? Cum sa fiu introdus intr-o clauza fara acordul meu ?? Contractul ar trebui sa se rezilieze automat de cand se schimba proprietarul unui imobil, asa mi se pare normal si firesc.
2. Daca a fost emis de OCPI trebuia sa se specifice in extrasul de carte funciara sau in extrasul de informare, nu ??? Are putere juridica daca a fost emis de OCPI ???
3. Daca nu a fost inregistrat contractul la Fisc, este valabil acel contract ?? Nu cumva se intra in Penal ??
JohnnyBRB a scris:

Trebusoara sta cam asa: Pentru ca respectivul contract de inchiriere sa va fie opozabil (adica, printre altele, sa fiti obligat sa permiteti in continuare chiriasului sa stea in acel imobil), trebuie ca sa FI FOST INSCRIS in cartea funciara INAINTE ca dumneavoastra sa cumparati imobilul. Daca nu a fost inscris, ii puteti da afara! ... oricum, chiria trebuie sa v-o plateasca dumneavoastra!

La banca i s-a impus sa aduca extras de carte funciara si extras de informare, trebuia sa fie specificat ceva legat de chirie in aceste adeverinte daca era inscris in cartea funciara ??? Sigur nu a fost specificat nimic in acele adeverinte ptr ca atunci Banca reactiona !!! Si o sa mai intampin o problema, plata intretinerii pe luna in curs si plata catre Electrica, cum sa procedez, legal, sa-l oblig sa-si plateasca darile dupa ce va parasi imobilul ???
Cat despre contract, mi-a "aruncat" o vorba ca acel contract a fost conceput de avocat si ca a redus termenul de sedere in imobilul MEU, de buna voie, baiat bun :D
Daca nu se tine de promisiune si incearca sa traga de timp, dupa 1 sept., pot forta "nota" si sa-l arunc direct in strada fara sa am repercursiuni legale ??? Sau pot solicita Politia sa-l forteze sa paraseasca imobilul ?? Care metoda ar fi legala si sigura ??? Pun atatea intrebari ptr ca in capul meu este o dezordine totala din cauza acestui subiect. Multumesc anticipat ptr intelegere !!!
OCPI comunica daca exista contract de inchiriere notat pe respectiva proprietate
Daca nu detineti extras de carte funciara,in temeiul L nr 7//1996 solicitati personal la sediul autoritatii ,astfel veti constata pe loc daca exista sau nu notat contract de inchiriere respecttiv daca puteti solicita eliberarea spatiului imediat sau dupa deaderea termenului contractual prevazut

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
De ce ar vrea un chirias sa inscrie in cartea funciara contractul de inchiriere? iuliana26 iuliana26 Recent chiriasul meu mi-a solicitat sa ii fac un act aditional la contractul de inchiriere prin care sa ii specific numarul cadastral al spatiului inchiriat si ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu chiriasi... xemina xemina Buna ziua imi spuneti va rog daca propietarul vinde apartamentul cu chiriasi avand un contract de inchiriere la circa financiara si acest contract notat la ... (vezi toată discuția)