avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare in Belgia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare in Belgia

Buna ziua.
Imi puteti spune daca pot detasa o persoana in Belgia, daca firma este nou infiintata, iar la momentul actual suntem numai 2 persoane salariate in unitate.
Care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite (atat ca angajator cat si ca salariat) pentru a putea detasa?
Daca nu este posibila detasarea, ce alta alternativa ar fi pentru a putea trimite un salariat sa lucreze in Belgia?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:38, 21 August 2013
Schimbarea locului de munca se poate realiza prin delegarea sau prin detasarea salariatului, in conformitate cu prevederile art. 42 si urmatoarele din Codul muncii .

Detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Detasarea dispusa de angajator poate fi refuzata de catre salariat, numai in situatii exceptionale si doar pentru motive personale temeinice, astfel cum prevede art. 46 alin. (3) din Codul muncii .

Salariatul detasat in strainatate are dreptul la diurna (indemnizatie de detasare) in temeiul prevederilor art. 46 alin. (4) din Codul muncii . Angajatorul va deconta toate cheltuielile de transport si cazare, precum si va asigura plata diurnei.

Fiecarui salariat detasat i se va intocmi o decizie de detasare conform cu art. 45 din Codul muncii, care va cuprinde datele de identificare ale salariatului detasat, ale angajatorului la care va fi detasat, obiectul detasarii, locul detasarii, durata detasarii si alte prevederi cu privire la modificarea contractului individual de munca.

Salariatului detasat va beneficia de o serie de drepturi acordate in baza art. 47 din Codul muncii . Astfel, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat. Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat. Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Detasarea in Belgia presupune mai multe etape.
Legislaţia a numeroase ţări prevede că angajatorul care intenţionează să-şi detaşeze lucrătorii trebuie să completeze o declaraţie în avans, prin care să informeze viitoarea ţară gazdă cu privire la intenţia sa. Această măsură facilitează eventualele controale ale procedurilor de detaşare.

Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasarea live_maz live_maz care este procedura prin care un salariat poate fi detasat? exista o corespodenta tipica intre cele 2 soc? (vezi toată discuția)
Contract de munca editaama editaama se poate incadra o persoana prin detasare dintr-o societate comerciala (privat) intr-o institutie publica ( primarie de exemplu) sau transfer ..... se ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)