avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce medic poate da, conform legii, adeverinta de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce medic poate da, conform legii, adeverinta de sanatate pentru angajare?

Am citit recent ca, conform legii,numai medicul de medicina muncii poate da adeverinta asupra starii de sanatate (apt, boli cronice,etc) pentru angajare.
Totusi,intr-o imprejurare,o asemenea adeverinta data de medicul de familie a fost luata in considerare intr-o ancheta penala desi scria pe hartie ca este ,,pentru angajare".
Este legal ca medicul de familie sa dea o asemenea adeverinta?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 8 Decembrie 2015
Este suficient sa mearga la medicul de familie pentru eliberarea adeverintei medicale din care sa reiasa ca viitorul angajat este apt de munca.
1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011.

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.

6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

7. - Medicul de medicina muncii poate solicita de la medicul de familie o adeverinta cu bolile cronice sau alte boli ale persoanei in cauza.
- Medicul de familie nu are calitatea sa se pronunte daca o persoana este sau nu apta pentru un anumit loc de munca ci doar daca este apta pentru munca in general.



Interventie moderator:
:rtfm:
adolfinapop a scris:
Este suficient sa mearga la medicul de familie pentru eliberarea adeverintei medicale din care sa reiasa ca viitorul angajat este apt de munca.


Cand mai dati un asemenea raspuns ar fi bine sa spuneti si temeiul legal.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Asa stiam si eu,cf acestor articole de lege.
Dar,precizez: ce valoare are o adeverinta eliberata de medicul de familie pe care scrie ,,HTA
st I eliberata pentru a-i servi la angajare"?si inca ceva,poate fi folosita ,aceatsa adeverinta,la altceva?In cazul de fata a fost folosita la o ancheta penala pentru a evita testul poligraf.
1. Aceasta adeverinta nu poate fi folosita la angjare.

2. Intrebarea cu testul poligraf o puneti la sectiunea "Dreptul penal... ".
Va multumesc pentru raspunsurile limpezi si la obiect.
Am pus intrebarea la sectiunea sugerata si nu am primit NICI UN RASPUNS

Alte discuții în legătură

Buna ziua : probleme comportamentale agresive si cu munca conditionata nelson00 nelson00 Buna ziua am si eu o problema mai mare si as avea nevoie de un raspuns Cand incerc sa ma angajez pe adeverintza de la medicu de familie apare asa in ... (vezi toată discuția)
Aviz medical pentru siguranta circulatiei constantin laurentiu ilie constantin laurentiu ilie La multi ani, Cunosc H.G. nr 355/ 11.04.2007 si stiu ca angajatorul este obligat sa suporte costurile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice ... (vezi toată discuția)
"analize medicale la angajare" retroactiv? lorella lorella Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata ... (vezi toată discuția)