buna ziua.sunt angajata la o firma din10 septembrie 2012 si am fost nevoita sa intru in concediu de risc maternal...de la data de 21 iun 2013 pana la 31 iul 2013 am beneficia de concediu de boala iar de la 1 august am intrat in concediu de risc maternal...cei din firma imi spun ca nu este bun concediul deoarece este initial de risc maternal si nu se poate da retroactiv pe cand medicul mia spus k se poate da retroactiv....iar in august 2012 am beneficiat de prima luna de somaj dupa terminarea liceului...in acelasi timp sunt studenta la o postliceala privata acreditata si autorizata unde am incheiat primul an urmand din oct sa intru in anul 2...in cazul in care nu lamuresc cu concediul de risc maternal se poate sa beneficiez de ccc ?
1. Depinde in ce data a eliberat medicul certificatul de concediu de risc maternal.
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 17. - (1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical “în continuare”.
(2.1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
3. Concediul de risc maternal nu face parte din situatiile in cvare se poate acorda certificat medical la o data ulterioara.
4. Pentru a va lamuri in legatura cu CCC spuneti mai intai care este data prezumata a nasterii copilului.
data nasterii ar fi 13 noiembrie 2013 iar concediul a fost acordat pe 22 iulie icepand cu data de 20 iulie pentru ca a fost in wekend...si nu aveam de la cine sal ian pe 20 iul iar daca las fi luat de 19 iulie fiind initial de risc maternal nu ar fi putut sal dea anterior datei de incepere..
1. Mergeti la medic sa modifice data cu care se acorda concediul medical, din 20 in 22 iulie si s-a rezolvat problema.
2. Daca veti naste in noiembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt decembrie 2012 - noiembrie 2013.
3. Chiar daca nu rezolvati cu concediul de risc maternal (dar eu zic ca o sa rezolvati, cu medicul) veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC daca ziceti ca frecventati cursurile de zi, fara intrerupere, ale unei scoli postliceale.
buna ziua...am revenit cu o intrebare....concediul meu initial de risc maternal este acordat in data de 22 iulie 2013 incepand cu 20 iulie 2013 medicul neputand sa mil acorde cu data de 21 iulie 2013 deoarece a fost in wekend atat 20 iul cat si 21 iulie...cei de la firma imi spun k nu este bun datorita datii acordarii deoarece aceasta trebuia sa fie 20 sau 21 iulie...aceste date fiind in week enddaca medicul mil modifica si pune data acordarii 22 iulie 2013 si incepand cu 21 sau 22 iulie 2013 ma afecteaza in vreu fel la vechime pentru cand va trebui sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?adica pentru o zi sau doua lipsa de concediu se va considera intreruperea vechimii la cartea de munca?astept un raspuns...va multumesc
Concediu prenatal
crysstyle
Daca nu mi s-a dat concediu pe data de 1 si 2 ianuarie 2013,si mi s-a dat dupa data de 3,se considera a fi o intrerupere a concediului pt cele 2 zile (1 si 2 ... (vezi toată discuția)