In ceea ce priveste concediul medical acordat ”in continuare” se poate da si retroactiv, in situatia in care persoana nu s-a prezentat la data expirarii valabilitatii celui anterior? (exemplu: cel anterior expira pe data de 31.03.2011 si nu m-am putut prezenta pe la acea data)?
Nu cred. Trebuie facuta programare la medicul de familie. De asemenea el are un registru in care trece consultatiile si in care fiecare pacient semneaza in ziua in care a fost la consultatie.
Sa inteleg ca este vorba de acordarea concediului medical de catre medic? Retroactiv? Daca a intervenit o intrerupere, un alt concediu medical nu mai poate fi acordat in "continuare".
Iata ce prevede OUG 15/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 35. - (1) Pentru plata indemnizaÑiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aferente concediilor
medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se
cumulează, iar plata se suportă conform art. 12.
(2) În situaÑia în care unui asigurat i se acordă în aceeasi lună două sau mai multe concedii medicale pentru
afecÑiuni diferite, fără întrerupere între ele, indemnizaÑia pentru incapacitate temporară de muncă se
calculează si se plăteste separat, iar plata se suportă conform art. 12.
Art. 36. - (1) Calculul si plata indemnizaÑiilor prevăzute de prezenta ordonanÑă de urgenÑă se fac pe baza
certificatului de concediu medical eliberat în condiÑiile legii, care constituie document justificativ pentru
plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii
următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale "în continuare", data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical "iniţial".
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
e) în caz de carantină.
era vorba despre concediu de risc maternal. Mi s-a acordat pe luna martie, iar medicul de familie a spus ca din luna aprilie voi intra in prenatal si din aceasta cauza nu m-am mai prezentat pe data de 31.03.2011, iar intre timp am intreprins unele "verificari"si mai puteam sa beneficiez in continuare de risc maternal. M-am prezentat tarziu, pe data de 04.04.2011, iar, spre surprinderea mea, acelasi medic mi-a spus ca nu-mi mai poate acorda in continuare risc, pentru ca intarziasem si daca ma prezentam pe data pe data de 31 martie imi mai prelungea acel concediu (cu toate ca inainte mi-a spus ca nu-mi mai acorda in continuare risc). Avea posibilitatea sa-mi dea doar cu 01 aprilie, dar a spus ca este o data ulterioara datei terminarii valabilitatii concediului anterior (sper sa intelegeti ceva din poveastea asta).