avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 01- 31.01 risc maternal, 20- 31.01 prenatal. E corect?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

01- 31.01 risc maternal, 20- 31.01 prenatal. E corect?

Sunt insarcinata in 32 de saptamani. Medicul de familie a emis concediul de risc maternal pentru luna ianuarie 01-31, urmand ca, dupa calculele lui, acesta sa fie intrerupt pentru intrarea in prenatal (undeva prin 20.01).
La serviciu am prezentat concediul primit pentru 01-31.01- cod 15.
Este corect sa emita concediul prenatal din 20.01? Perioada 20-31.01 din primul certificat se inlocuieste cu cea de prenatal?
Cel mai recent răspuns: Issa12 , utilizator 14:37, 16 Ianuarie 2015
Concediul de risc maternal se termina in 19.01.2015, iar din 20.01.2015 va incepe concediul de maternitate cod 08.
Ar fi bine sa mergeti la medicul de familie cu certificatul original de risc maternal (solicitati-l inapoi de la locul de munca) pentru a fi corectata data de final in 19.01.2015.
Nastere usoara!

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:


ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.

(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.
Daca se acorda prenatalul dupa terminarea concediului de risc maternal e corect? Se accepta concediul de risc maternal asa cum a fost emis -pana in 31.01, iar din 01.02 sa se acorde prenatal. E vreo problema daca se acorda la 35 de saptamani de sarcina?
Multumesc!
Nu este problema pentru dvs. Angajata trebuie sa ramana cu minim 42 zile dupa nastere, pentru a beneficia de CCC.

OUG NR. 158/2005:

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
ana-cer, moderator
Inca ceva, va rog!

In cazul in care medicul de familie insista sa acorde prenatal pana in data de 31.01, fara a face corectia pe certificatul emis pentru risc maternal, imi afecteaza ccc (acordarea acestuia, fara referire la bani)?
Ex: situatia in care nu mai pot obtine certificatul trimis deja la serviciu sau cazul in care medicul sustine ca e corect sa-l intrerupa pe cel de risc si sa acorde prenatal.
In art 37 (3) vad ca nu se pune problema platii, pot ramane suprapuse cele doua certificate?

Multumesc!
Daca nu se mai poate face corectia pe certificate, asta este.
Angajatorul va trebui sa procedeze ca in articolul evidentiat anterior, adica sa plateasca concediul de risc maternal doar pana la inceperea celui de maternitate. Va nota la rubrica "Observatii" pe certificatul de risc maternal ca se suprapune cu certificatul de maternitate.
In concluzie, nu este nici o problema daca se suprapun cele 2 certificate. Totul este ca angajatorul sa stie cum sa procedeze conform prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal andreea georgiana i andreea georgiana i buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie ... (vezi toată discuția)
Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)