Situatia concreta este urmatoarea:
- proprietarul domeniului .com este persoana fizica din Romania, siteul este gazduit pe un server din USA
- produsele sunt vandute de o firma inregistrata in Ungaria, toate activitatile sunt derulate de aceasta firma
- in Ungaria nu exista un astfel de registru, firma are pe site o "Declaratie" foarte ampla privind protectia datelor cu caracter personal precum si modul si scopul solicitarii acestor date ( cu precizare: care data cu ce scop se solicita). Deasemenea se mentioneaza si faptul ca firma poate incheia contract de mentenanta, etc. pentru site. In acest caz persoanelor care vin in contact cu datele colectate ( in acest caz proprietarul domeniului .com) li se aplica aceleasi reguli privind confidentialitatea datelor, raspunderea fiind a firmei.
Intrebarea este: este corect asa? Siteul se adreseaza pietei din Romania, dar practic cumparatori pot veni de oriunde; cum poti opera un site, sa corespunda legilor tuturor tarilor din care ai cumparatori?
Daca informatiile pe care ni le-ati dat sunt corecte si complete, parerea mea este ca nu se aplica legea romana prelucrarii datelor cu caracter personal efectuate pe acel website.
Din doua motive: 1) activitatile de prelucrare sunt efectuate (dupa cum sustineti) de o societate care nu e stabilita in Romania si 2) server-ul e localizat in SUA (asadar, nu pe teritoriul Romaniei).
Nu stiu precis cu firma dvs., dar Google si Yahoo au avut procese in Franta in care li s-a impus sa puna filtre pentru utilizatorii francezi pentru anumite rezultate care sunt ilegale in Franta (parca era vorba de o lista cu personalitati evreiesti din Franta sau in orice caz de antisemitism). Banuiesc ca similar se poate proceda in diverse tari cu diverse firme in momentul in care apar probleme. Adica daca instanta se declara competenta, poate analiza incalcari ale legilor nationale de catre firme din alte tari.
Domeniul poate apartine oricui chiar si din Zambia si poate l-a inchiriat unei firme. Deci persoana din Romania nu are nici o treaba. Daca gazduirea ar fi fost in Romania ar fi putut intra sub incidenta legii dar nici aici nu este cazul.
De obicei se aplica legea tarii in care firma are sediul, pentru ca si domeniul si gazduirea pot fi facute oriunde.
Ca sa va dau un exemplu... In Romania exista domenii care pot pune spre vizionarea publicului filme, de exemplu. Daca ar fi gazduite in Romania atunci acestea ar fi inchise dar asa sunt gazduite pe servere in tari mai primitoare si mai inteligente.
Shop online eu
ShopOnline
Buna Ziua,
Sunt un cetetean ungur, si as dori sa deschid un ShopOnline in romania, am fima aici in Ungaria, un KFT (SRL) si aici in Ungaria pot sa vand ... (vezi toată discuția)