In data de 9 iulie am suferit un accident de circulatie in urma caruia am fost operata de fractura bimaleolara.Vinovatul nu avea polita de asigurare RCA drept urmare fiind trimisa la Fondul Victimilor Strazii pt deschiderea unui dosar de daune .
:Dupa ce am fost trimisa la IML pt obtinerea certificatului medico -legal,am inteles ca mi se va deschide acest dosar de daune.intrebarea este:datorita acestui accident nu am putut un contract de munca pe care l-am semnat inaintea producerii accidentului,contract ce urma sa se desfasoare in afara tarii.Cine ma despagubeste pt,pierdera acestui contract?
In ordinul CSA o asemenea situatie nu este prevazuta nici la capitolul daunelor care se despagubesc si nici la cele care nu se despagubesc. Intr-o situatie asemanatoare se afla daunele morale. Daunele morale sunt platite de catre societatile de asigurare dar numai in cazul in care cuantumul acestora sunt stabilite de catre instanta printr-o hotarare definitiva si irevocabila. Cred ca problema pierderii contractului extern este similar cu cel al daunelor morale (din punct de vedere al platii despagubirii).
marea problema este ca proprietarul autoturismului(o societate comerciala)nu avea polita RCA valabila,deci eu sunt obligata sa ma adresez F.N.V.S,fond ce are ca tarif de despagubire o suma cuprinsa intre 100 si 300 de lei pt fiecare zi de ingrijire medicala stabilita de IML.
in acest caz ,daca IML hotaraste ca eu am avut nevoie de 5zile(atat a durat spitalizarea),inseamna ca voi primi 500de lei,nepunand la socoteala faptul ca 6saptamani am avut nevoie de repaus total(am suferit operatie de fractura bimaleolara)...
in concluzie;eu trebuie sa actionez in judecata F.V.S sau societatea comerciala proprietara a autovehicolului sau soferul?
Dosar penal, deoarece accidentul s-a soldat cu vatamarea integritatii corporale a unei persoane,i se va anula permisul de conducere,soc. comerciala va fi amendata ca nu avea polita RCA, ar fi de preferat sa va intelegeti cu soferul, intelegerea intre parti inlatura raspunderea penala si astfel veti fi despagubita, sau deschideti proces, angajati-va un avocat sau invitati-l la mediere, care costa mai putin si nu asteptati termene in instanta, un astfel de proces poate dura 2 ani sau mai mult, interesul este al persoanei care a provocat accidentul sa se inteleaga cu dvs, sa va desbagubeasca, atat cat sa acopere pretentiile dvs.
in timp ce eram in spital soferul m-a contactat si mi-a spus ca unchiul sau,care lucreaza la cercetari penale in cadrul Politiei Rutiere l-a invatat sa ma sune si sa imi spuna sa nu deschid proces in instanta deoarece el9soferul)este student si deci nu are venituri,deci degeaba voi deschide un dosar.De atunci nu m-a mai contactat.
Ati obtinut certificat medico-legal? Cate zile de ingrijiri medicale vi s-au acordat de catre medicul legist? Numarul de zile de ingrijiri medicale nu coincid cu numarul zilelor de spitalizare. Numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate de catre medicul legist cuprinde pe langa zilele de spitalizare si zilele de recuperare in urma operatiei la care ati fost supusa. Nu cred ca numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate de catre medicul legist sa fie mai mic de 10. Daca numarul acestor zile depaseste 10 conducatorul auto care v-a accidentat este pus sub invinuire pentru vatamare corporala din culpa. Dar Dvs. va trebui sa depuneti plangere penala impotriva conducatorului auto care a produs accidentul. Acesta din urma cauta sa musamalizeze problema pentru ca sa scape de efectele unui proces penal (condamnare si anularea permisului de conducere). Contra unei sume modice cauta sa va convinga sa nu depuneti plangere penala. Dvs. aveti de pierdut. Decizia va apartine.