avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - vatamare corporala - cheltuieli ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - vatamare corporala - cheltuieli spitalizare - cercetare penala

Acum cateva zile parintii mei au avut un accident rutier. Tatal meu nu era sub influenta bauturilor alcolice, era ceata nu a adaptat viteza la conditiile de trafic a iesit de pe carosabil si a cazut cu masina intr-o vale. In urma accidentului mama a fost spitalizata 13 zile si a fost operata la picior si umar in ambele locuri fiind necesar sa se introduca tije. In urma accidentului tatalui meu i s-a deschis dosar de cercetare penala. Am inteles ca daca mama depune o declaratie ca nu are nici o pretentie dosarul se inchide prin neinceperea urmaririi penale. Dar daca se face acest lucru am citit ca ea va trebui sa suporte cheltuielile de spitalizare chiar daca e asigurata (e pensionara). Intrebarile mele sunt:
1 - Exista vreo posibilitate prin care sa nu se inceapa urmarirea penala si sa se inchida cazul dar chelutilile de spitalizare sa fie suportate de RCA? Cum ar trebui sa procedam.
2 - Exista posibilitatea inceperii urmaririi penale chiar daca mama nu depune plangere? Are vreo legatura cu zilele de spitalizare sau de ingrijire medicala?
3 - Cum putem afla daca spitatul va incepe un proces pentru recuperarea sumei de spitalizare? Cui va fi deschis acest proces mamei sau tatalui meu? Cum putem alfa care e suma pentru spitalizare?
Mentionez ca incerc sa gasesc o solutie prin care tatalui meu sa nu i se deschida dosar penal (adica sa nu se dispuna inceperea urmarii penale) si cheltuielile de spitalizare sa fie suportate de RCA.
Daca aveti alte sugestii le astept cu placere.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 12:23, 25 Ianuarie 2014
1. Mama dvs. trebuie sa declare ca nu depune plangere pentru vatamare impotriva tatalui.
Mama dvs. trebuie sa deschida dosar de dauna la asiguratorul RCA unde este asigurat tatal dvs. si solicita numai achitarea cheltuielilor de spitalizare, nu este cazul sa solicite si daune morale ptr ca atunci se complica situatia iar asiguratorul este posibil sa refuze si sa astepte finalizarea dosarului penal prin trimitere in instanta.
2. Nu se incepe nicio urmarire penala daca se procedeaza conf. pct.1. Tatal va primi NUP. Daca sunt peste 10 zile de ingrijire medicala si o plangere impotriva conducatorului auto se incepe urmarirea penala. Peste 60 de zile de ingrijire penala se incepe UP fara depunerea plangerii.
3. Veti primi o notificare de la spital cand vor solicita achitarea cheltuielilor de spitalizare.
Am inteles ce ati scris la punctul 1 dar cu nu imi este clar este urmatorul lucru. Cine solicita / emite certificatul medico legal in care sa se specifice cate zile de ingrijire medicala este nevoie? Il va cere politia de la spital sau cum se procedeaza? In momentul asta nu stiu daca e nevoie de mai mult sau mai putin de 60 de zile de ingrijiri medicale. Mama a fost spitalizata 13 zile.
Daca mama declara ca nu depune plangere penala se mai cere certificat medico-legal? sau acela se va emite oricum si daca depaseste 60 de zile nu mai conteaza daca depune sau nu plangere mama mea?
Trebuie neaparat mama sa solicite un asemenea certificat? sau se elibereaza in baza fisei de externare?
Daca nu se depune plangere atunci nu este cazul sa scoata certificat medico-legal deoarece si acela costa. Victima este cea care solicita eliberarea CML si nu politia si nu se elibereaza decat la solicitare.
Daca e asa e foarte bine. Dar eu nu inteleg cum "Peste 60 de zile de ingrijire penala (banuiesc ca medicala era aici) se incepe UP fara depunerea plangerii." daca nimeni nu cere acel certificat.
E clar ca mama nu are rost ca ceara ca sa nu fie cumva mai mult dar eu ma geadeam sa nu ceara politia.
Trebuie facute niste precizari:
1. ce imbibitie alcoolica avea conducatorul auto? daca e sub 0,8, e bine, suporta RCA cheltuielile de spitalizare si alte daune. Se deschide dosar de dauna la asigurator. Spitalul va deschide dosar de dauna la asigurator. Daca e peste 0,8, asiguratorul s-ar putea folosi de acest amanunt si sa refuze plata despagubirilor. Pasagera fiind asigurata este posibil sa nu fpusa la cheltuieli pt ca oriunde in lume medicina de urgenta este gratuita.
La o fractura cu tija se duce sigur la 90 de zile de ingrijiri medicale.
2. Daca se depune o declaratie data in fata organului de cercetare penala ca victima nu se constituie parte civila si nu are pretentii prezente si viitoare asupra conducatorului auto, dosarul se claseaza, cu conditia ca alcoolemia sa fie sub 0,8 g la mie. Daca e peste limita de 0,8, se incepe urmarirea penala si se merge in instanta pt conducere in stare de ebrietate cu toate consecintele, anulare permis, 9 luni cu suspendare, scoala de soferi din nou, examen din nou etc.

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare corporala Blaster Blaster Buna ziua.In luna iulie am provocat un accident rutier in urma caruia pasagerul din dreapta masinii pe care am lovito s-a ars pe maini cu praful de la airbag ( ... (vezi toată discuția)
Certificat medico-legal David16 David16 Buna ziua, sper sa ma puteti ajuta pt ca nimeni nu m-a lamurit pana acum. Am facut un accident care a fost incadrat la vatamare corporala din culpa, partea ... (vezi toată discuția)
Dosar vatamare corporala si daune morale iuly_12 iuly_12 In calitate de mama a unui minor am depus la asiguratorul CITY un dosar de dauna pentru vatamare corporala si daune morale in data de 6.07.2016.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)