Buna ziua.In luna iulie am provocat un accident rutier in urma caruia pasagerul din dreapta masinii pe care am lovito s-a ars pe maini cu praful de la airbag ( nimic grav).La inceput am crezut ca ne vom intelege fara inceperea urmaririi penale, dar de curand i-a venit certificatul medico-legal ( dupa aprox 3 luni) in care scrie 18 zile de spitalizare (femeia stiind unde sa se duca), ba mai mult aceasta s-a consultat cu un avocat de curand ( presupun) care ia sups sa conteste acel certificat medico-legal pentru a-i da mai mutle zile de spitalizare.Am vorbit cu politistul care ancheteaza cazul si mi-a spus ca de saptamana viitoare va incepe urmarirea penala.As vrea sa imi spune-ti cum trebuie sa procedez? La ce sa ma astept in urma unui proces (inevitabil cred eu ) si daca pot sa contest acel certificat medico-legal (DUBIOS) , cati bani poate obtine de pe urma mea etc.Va multumesc.
partea vatamata se poate constitui parte civila in procesul penal si poate cere daune. Puteti contesta certificatul eliberat de IML, si solicita o noua expertiza medico legala. Ca si sume de bani totul depinde de instanta, suma va fi cea incuviintata de catre judecator, partea vatamata putand cere oricat, dar despagubirea se va face de catre asigurator, cel unde aveti incheiata polita RCA, numai ca la dosarul de dauna trebuiesc anexate toate doc medicale, facturi, chitante reprezentand costuri cu spitalizarea, medicamentele, recuperarea. Sfatul meu este sa nu ii dati nici o suma de bani, sau daca doriti sa faceti acest lucru sa il faceti la un notar, unde partea vatamata sa dea o declaratie cum ca a primit suma "x", si nu mai are nici un fel de pretentii.
Care este procedura pentru contestare certificatului medico-legal?Cat despre daune, sa inteleg ca le va plati RCA-ul? Deci eu va trebui sa platesc doar cheltuielile de judecata?Pe parcursul urmaririi va trebui sa imi prelungesc dovada de conducere in fiecare luna?Va multumesc.
- contestatea certificatului medico legal se face prin actiune in anulare , in instanta
- daunele se platesc de RCA, se va intocmi un dosar de dauna
- in privinta cheltuielilor de judecata nu pot sa va dau un raspuns sigur, dar este foarte probabil sa le suportati dumneavoastra
- va trebui sa depuneti cerere la comandant pt prelungirea dovezii de circulatie
Pentru infracțiunea respectivă este obligatorie plângerea prealabilă, care poate fi formulată după maxim 2 luni de la data când persoana vătămată a cunoscut pe cel responsabil de producerea accidentului. Dacă spuneți că certificatul medico-legal a fost eliberat după aprox 3 luni, nu mai poate fi depusă plângerea prealabilă.
Ceva nu se leagă în toată povestea asta. A făcut plângere prealabilă înainte de a ști câte zile de îngrijiri are?
partea vatamata poate depune plangere pentru inceperea urmaririi penale in termenul de 2 luni, dar aceasta se poate constitui parte civila in procesul penal pentru a-si cuantifica pretentiile, actiunea penala in cazurile de vatamare corporala unde avem pana la 11 zile de ingrijiri medicale se pune in miscare strict la plangerea victimei
Plangere penala
nicusan
de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala? (vezi toată discuția)