avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala

de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala?
Plangerea penala nu este conditionata de un anumit nr. de zile de ingrijiri medicale ci de:
-existenta unui agresiuni in urma careia partea vatamata sa fi suferit consecintele acesteia,
- de existenta unui certificat medico-legal care sa ateste nr. de zile de ingrijiri medicale dar care poate lipsi in situatia infractiunii de lovire si alte violente pe al.1 c.pen.,
-de existenta unor martori care sa confirme cine este autorul agresiunii si imprejurarile comiterii faptei.
Deja cand vorbim de pierderea unui organ sau simt , vorbim de infractiunea de vatamare corporala grava pe al.2 c.pen.
La motivele plangerii scrieti prejudiciul pe care faptuitorul l-a creat prin savarsirea infractiunii, iar pentru dovedirea plangerii penale folositii certificatul medico-legal ca proba.

La astfel de leziuni ,precum cele relatate de dvs,in mod normal se intocmeste dosar penal.
Plangerea ,pentru orice eventualitate(necunoscand numarul de zile de ingrijiri pe care il va acorda medicul legist,in cadrul unei eventuale examinari),trebuie formulata in termen de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului.
Persoana vatamata trebuie sa se constituie parte civila cu contravaloarea ingrijirilor medicale,ale eventualelor tratamente,ale tuturor cheltuielilor ocazionate de agresiune)
In acest sens trebuie sa pastreze toate actele justificative ale acestor cheltuieli(bonuri,facturi etc).Daca veti da amanunte mai multe despre cele petrecute,puteti primi mai multe informatii care sa va fie de folos
Si mai adaug faptul ca aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila in procesul penal in tot cursul urmaririi penale, iar in fata primei instante pana la citirea actului de sesizare atat cu despagubiri materiale cat si morale, care vor trebui probate cu inscrisuri si martori.
Puteti sa faceti plangere penala si daca nu aveti nici macar o zi de ingrijire medicala! Numarul de zile de ingrijiri medicale arata cat de grava este fapta si ajuta la incadrarea ei juridica corecta!
B-)

Alte discuții în legătură

Agresiune fizica ema_r ema_r Va rog sa ma ajutati cu un sfat si anume ce pot face in urma unei agresiuni fizice cu vatamare corporala. Am depus plangere la politie si urmeaza sa obtin ... (vezi toată discuția)
Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru vatamare corporala din culpa GurzuLoredana GurzuLoredana in urma cu 6 zile am fost lovita pe trecerea de pieteoni de un autovehicul ce nu mi-a acordat prioritate . am fost internata 5 zile , sunt pusa in gips pana ... (vezi toată discuția)